Video Foto Delegația Orban, vizită pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență: Va avea 5 etaje și heliport

Premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au vizitat amplasamentul pe care urmează să fie construit viitorul Spital Regional de Urgență Cluj.

Din delegația care l-a însoțit pe premier au mai făcut parte ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros și europarlamentarul Daniel Buda.

Ministrul Nelu Tătaru a explicat în ce etapă se află proiectul spitalului și a dat câteva date tehnice despre unitatea medicală care urmează să fie construită pe amplasamentul din comuna Florești.

„Ne aflăm pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj. S-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și au și avizul Comisiei Europene. Suntem la momentul verificării documentației unice de achiziții europene precum și la evaluarea proiectelor.

Spitalul Județean Regional de Urgență Cluj este un spital cu o suprafață totală de 151.000 m², o suprafață utilă de 70.000 m² și cu amprentă la sol de 28.800 m²”, a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Acesta a mai spus că spitalul va deservi toată patologia, va avea 849 de paturi, 774 paturi pentru spitalizare acuți, 105 paturi pentru situații și structuri critice.

„Tot aici vom regăsi 60 de paturi UPU, 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete și paturi de spitalizarea de zi pentru specializările chirurgicale. Acest spital va avea parter, subsol și cinci etaje. La subsol vom avea cele necesare gospodăriei (spălătorie, dezinfectări și alte utilități).

La parter și etajul 1 se vor întinde tot ce înseamnă investigații, diagnostic, tratament precum și cabinetele de ambulatorii. De asemenea, în același spital se vor desfășura activități didactice, UMF Cluj-Napoca, fiind beneficiar al acestei structuri”, a precizat Nelu Tătaru.

Unitatea medicală va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Proiectul va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau defavorizate.

De asemenea, va ajuta la asigurarea unor diagnostice şi tratamente timpurii, prin urmare va ajuta la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung. Nu în ultimul rând, va fi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistenți, ajutând la contracararea exodului de personal medical din regiune.

La eveniment au fost prezenți și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Comenteaza