Declin demografic îngrijorător în ultimii ani la Cluj VIDEO

Declin demografic îngrijorător în ultimii ani la Cluj VIDEO
Declin demografic îngrijorător în ultimii ani la Cluj. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Statistică spun că populaţia a scăzut cu peste 43.000 de locuitori din anul 2002 până la recensământul de anul trecut. Motivul principal este sporul negativ, adică numărul naşterilor este mai mic decât al deceselor, dar şi emigrarea masivă în alte ţări.

În ultimii zece ani, judeţul Cluj a rămas fără populaţia unui întreg oraş.

"După recensământul din 2002 erau în judeţul Cluj 702.750 de locuitori, după datele provizorii de la Recensîmântul din 2011, populaţia este mai mică cu 43.500 de locuitori ceea ce reprezintă populaţia unui oraş de mărimea oraşului Turda", spune şeful Direcţiei de Statistică din Cluj, Codrea Pop.

Specialiştii spun că motivele principale sunt sporul negativ rezultat din nivelul de trai scăzut, dar şi emigrarea unui număr mare de români în alte ţări, pentru găsirea unui loc de muncă mai bine plătit.

Cornelia Mureşan, sociolog, explică situaţia: "Sunt două căi de schimbare legată de creşterea naturală şi creşterea migratorie, la noi princilapala cauză sau mijlocul prin care populaţia scade este deficitul de spor natural, adică mai puţini născuţi în raport cu decesele".

Potrivit unei statistici publicate de site-ul Econtext.ro, România ocupă primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte scăderea populaţiei, cu un regres de 12%.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Radu Morea/ Călin Fedeleş

Comenteaza