De mâine, românii care merg în Marea Britanie pentru muncă, afaceri sau studii au nevoie de viză

De mâine, românii care merg în Marea Britanie pentru muncă, afaceri sau studii au nevoie de viză
| Foto: digi24.ro

Cetăţenii români care vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a muvvvnci, pentru studii sau pentru dezvoltarea propriei afaceri au nevoie de viză începând din 1 ianuarie. 

Românii care călătoresc în Marea Britanie în scop turistic sau în vizită nu vor avea nevoie de viză, se menţionează într-un comunicat remis joi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Libera circulaţie între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se încheie la 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit îşi va asuma pe deplin statutul de stat terţ în relaţia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu România, potrivit comunicatului.

Prin urmare, deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislaţia acestui stat în materie de imigraţie, prin adoptarea unui sistem de imigraţie pe bază de puncte, care se aplică tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv celor români, conform Ministerului Muncii.

Noile condiţii ale sistemului de imigraţie britanic nu se aplică cetăţenilor români care s-au înscris în sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili să se înscrie până la data de 30 iunie 2021, se precizează în comunicat.

"Cetăţenii români vor putea călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză! (...) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere, începând din 1 ianuarie 2021, vor fi obligaţi să obţină o viză", se menţionează în comunicatul MMPS, potrivit Agerpres.

Totodată, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate, conform Ministerului Muncii. Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.

Cum obțin viza românii care vor să muncească în Marea Britanie

Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional, condiţii care includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze.

În cadrul noului sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker); traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent), potrivit comunicatului.

În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter "tranzacţionabil".

Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt: oferta de muncă din partea unui angajator "sponsor" cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte); nivelul educaţiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte); nivelul de limba engleză - nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte).

Criteriile "tranzacţionabile" în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt: salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte); ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte); aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a creat pe site-ul său un Ghid informativ privind noul sistem de imigraţie din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021.

Comenteaza