Foto De ce ninge în deșert?

De ce ninge în deșert?
De ce ninge în deșert?
De ce ninge în deșert?
De ce ninge în deșert?
De ce ninge în deșert?
De ce ninge în deșert?

A nins și în acest an în deșert, un fenomen care, deși nu este frecvent, se repetă în ultimii ani. Climatologii încearcă să explice cauzele acestui fenomen şi pun zăpada din deşert pe seama  încălzirii globale.

Deșertul Sahara, care acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord, a trecut prin schimbări de temperatură în ultimele câteva sute de mii de ani - dar zăpada și gheața sunt încă foarte rare. Însă a nins şi iarna aceasta în Sahara. 

Karim Bouchetata a surprins evenimentul rar din Ain Sefra, Algeria, cu zăpada care a creat modele frumoase pe nisip. În orașul din provincia Naama a mai nins doar de trei ori în 42 de ani - în 1979, 2017 și 2018. În 1979, o furtună de zăpadă a fost suficient de severă pentru a opri traficul, în timp ce în 2017 un viscol a adunat zăpada până la un metru grosime. În 2018 stratul de zăpadă a fost de 40 cm. Ain Sefra - cunoscut sub numele de „poarta spre deșert” - se află la aproximativ 1.000 m deasupra nivelului mării și este înconjurat de Munții Atlas.

„Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a spune climatologul Roxana Bojariu.  

Ea spune că, pe de o parte, fluctuațiile de temperatură sunt normale, dar, pe de altă parte, aceste fluctuații au loc pe fondul încălzirii globale, la temperaturi din ce în ce mai mari la nivel global. 

Sursa foto: Karim Bouchetata Facebook

Comenteaza