De ce NU au fost avertizați românii prin mesaj RO-ALERT de producerea cutremurului

De ce NU au fost avertizați românii prin mesaj RO-ALERT de producerea cutremurului

Cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din România, cu magnitudine de 5,3 a avut loc joi dimineaţă, în zona seismică Vrancea. Mulţi români l-au simţit din plin, dar nu au primit mesaje Ro-Alert. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.

În urma cutremurului care a avut loc joi dimineaţă, în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea de 5,3 nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

''Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime'', a precizat IGSU.

Şeful DSU, Raed Arafat, a transmis că nu s-au dat mesaje RoAlert, dar că unele telefoane Android au emis mesaje de avertizare, dar acelea nu au fost emise de IGSU. 

Pe pagina de Facebook a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au fost români care au scris că au avut o alertă de la Android cu 10 secunde înainte de seism.

''Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)'', a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres.

loading...
Comenteaza