De ce au fost arestaţi Uioreanu, Bene şi Pogăcean. "Uioreanu considera că era legal să ia bani pentru el şi partid"

De ce au fost arestaţi Uioreanu, Bene şi Pogăcean.
Curtea de Apel Cluj a motivat astăzi hotărârea privind arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Acesta este urmărit penal pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în 29 mai 2014.

Curtea de Apel Cluj arată că faptele de care sunt bănuiţi inculpaţii sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice că legea se opreşte şi nu are eficienţă faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi cel al administraţiei publice funcţionează. Magistraţii mai spun că, atât cei doi oameni de afaceri, cât şi preşedintele CJ nu păreau să conştientizeze gravitatea faptelor de care sunt acuzaţi nici măcar în faţa judecătorului.

"În ceea ce-i privește pe inculpații B.I. și P.V., este de observat faptul că nici în fața procurorului, dar nici în fața judecătorului nu au conștientizat gravitatea faptelor de care au fost acuzați, considerând aproape normală darea acestor importante sume de bani. Situația este valabilă și în cazul inculpatului U.H., care a apreciat că este legal să ia bani pentru partid și să-i folosească în interes personal.

Împrejurarea că „totul poate fi cumpărat cu bani" creează o stare de neliniște în mediul de afaceri și în rândul opiniei publice. Facem aici trimitere la episodul, relatat mai sus, în care inculpatul P.V. a dat suma de 2000 lei suspectului P.I., la revelația acestuia că ar fi dat inculpatului U. suma de aproape 600000 lei într-o perioadă de numai un an și, nu în ultimul rând, la atitudinea adoptată în momentul în care a aflat de problemele pe care martorul P.R. le are în justiție.

Expresia acestuia „Doamne ferește, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimic. Înțelegi ce îți spun?" conduce la concluzia că cercetarea sa în libertate, în condițiile în care ancheta este în curs de derulare, nu este oportună.

La fel se prezintă situația în cazul inculpatului B.I.. Din probele dosarului rezultă participarea acestuia și la sâvârșirea altor infracțiuni, la care nu vom face însă referire dat fiind faptul că nu fac obiectul acestei sesizări.

De altfel, respectul acordat de inculpatul B.I. autorităților rezultă din atitudinea adoptată de acesta cu ocazia controlului efectuat la aeroport în data de 3 aprilie 2014.

Facem aici trimitere la declarația martorului S. și la conținutul notei de redare a convorbirilor telefonice din care rezultă că, aflând de iminentul control din dimineaţa de 3 aprilie 2014, în jurul orei 9:30, suspectul C.D. (ce se afla într-o deplasare în Kuala Lumpur), a contactat telefonic pe inculpatul B.I. şi l-a anunţat despre intenţia arhitectului şef de a face un control la aeroport. De urgenţă, omul de afaceri a transmis angajaţilor săi ce răspundeau de lucrări să interzică categoric pătrunderea pe şantier. Obstrucţionarea controlului a fost raportată de cei doi funcţionari secretarului judeţului şi preşedintelui CJ Cluj. Totodată, S.C. a apelat la poliţie. Aflând de cele raportate, preşedintele CJ Cluj l-a chemat de urgenţă la sediul instituţiei pe suspectul Ş.T.D. căruia i-a cerut să lase angajaţii săi să efectueze controlul, asigurându-l că „intenţiile sunt bune". La rândul său, acesta a raportat cele discutate către suspectul B.I. care însă a rămas categoric în opunerea la control, afirmând că: „nici cei de la CJ şi nici Dumnezeu nu intră în aeroport când spun eu". Ca atare, controlul nu a putut fi efectuat, cei doi funcţionari negăsind sprijinul necesar nici la conducătorul instituţiei judeţene (aservit intereselor de grup) şi nici la organele de poliţie cu care s-a intrat în contact în acea zi pentru luarea de măsuri.

Având în vedere toate motivele şi probele analizate mai sus, judecătorul de drepturi şi libertăţi va aprecia întemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, motiv pentru care o va admite, urmând a dispune arestarea preventivă a inculpaţilor U.H.D., B.I. şi P.V., pe o durată de 30 de zile, de la 29 mai 2014 la 27 iunie 2014, inclusiv. Conform art.275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

Uioreanu este acuzat că a luat mită 693.224 de lei de la Pogăcean, adică 15% din sumele alocate de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru contractele derulate în comunele Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod și Bonțida de firma Sinai Comimpex SRL, aparţind omului de afaceri.

De la Ioan Bene, deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca Construcţii SA, Uioreanu a încasat 300.000 de lei pentru lucrările efectuate la noua pistă a aeroportului Cluj.

Avocaţii lui Horea Uioreanu au contestat măsura arestului preventiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

 

 

Comenteaza