Dan Lazăr trebuie să aleagă: prorector UBB sau secretar de stat

Dan Lazăr trebuie să aleagă: prorector UBB sau secretar de stat
Actualul secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, clujeanul Dan Lazăr, trebuie să aleagă în termen de cinsprezece zile de când a fost votat prorector UBB pentru una dintre cele două funcţii pe care le ocupă în acest moment.

Conform Cartei UBB, "Ocuparea unei funcţii de conducere este incompatibilă cu deţinerea deţinerea unei alte funcţii de conducere în cadrul Universităţii sau la o altă instituţie de învăţământ superior sau de cercetare, a unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, potrivit statutului acestuia, precum şi cu deţinerea unei funcţii publice la nivel local, judeţean sau central. În termen de 15 zile de la apariţia stării de incompatibilitate, cel în cauză este obligat să opteze pentru una dintre funcţii. Neexercitarea în termen a opţiunii atrage încetarea de drept a funcţiei de conducere în cadrul Universităţii, cu vacantarea acesteia".

În această situaţie se află clujeanul Dan Lazăr, recent ales ca prorector al UBB. Momentan, Lazăr este secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice.

"O să aflaţi săptămâna viitoare pentru care dintre funcţiile pomenite am să optez. Sunt în termenul legal încă. Trebuie să plec la Bucureşti pentru a rezolva această problemă pentru că aşa e normal", a declarat pentru ziuadecj.ro, Dan Lazăr.

Problema incompatibilităţii lui Dan Lazăr a ridicat-o şi un lector de la FSEGA, Ovidiu Moisescu, pe Facebook.

Update ora 15:00: "Nu pot să mă pronunţ exact în ceea ce priveşte situaţia de faţă. Trebuie să consult legea. Fiind prorector, cred eu, Dan Lazăr poate să îşi păstreze funcţia de la minister. Dacă era rector era altceva. Trebuia clar să opteze pentru una din cele două funcţii. Totuşi, cred că Dan Lazăt va demisiona de la minister", a spus Mihai Hărdău, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senatul României.

Update ora 15:09: Legea educaţiei naţionale pe 2011 spune că funcţia de prorector este una de conducere în cadrul universităţilor însă, starea de incompatibilitate a funcţiilor se aplică doar în cazul rectorilor.

Capitolul XI - Conducerea universităţilor, Secţiunea 1 - Dispoziţii generale,

Art. 207:

(2) Functiile de conducere sunt următoarele:
a) rectorul, prorectorii, directorul general administrativ, la nivelul universităţii;
b) decanul, prodecanii, la nivelul facultăţii;
c) directorul de departament, la nivelul departamentului.

Art. 215:

(2) Persoanele care exercită o funcţie de conducere sau de demnitate publică au dreptul de a li se rezerva postul din sistemul educaţional.
(3) Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.
(4) Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului.
(5) Funcţiile de conducere sau de demnitate publică se pot cumula cu funcţiile didactice şi/sau de cercetare.

 

 

Etichete
Comenteaza