Dacian Cioloş a primit titlul de Profesor Honoris Causa din partea USAMV

Dacian Cioloş a primit titlul de Profesor Honoris Causa din partea USAMV
Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca i-a conferit lui Dacian Cioloș, fost student al instituţiei de învăţământ şi actual consilier al Președintelui Comisiei Europene, titlul de Profesor Honoris Causa.

Fost comisar european pentru Agricultură şi fost ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş este chiar un fost absolvent al Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, fiind ales de către Senatul universităţii pentru a primi acest titlu, fiind unul dintre cei mai prestigioși absolvenți ai institutiei, care a încercat să dezvolte domeniul studiat. Documentul de conferire a titlului de Profesor Honris Causa către Dacian Cioloș a fost inclus pe ultima filă din Cartea de Onoare a Universității, document creat în urmă cu 123 de ani.

"Universitatea are o carte din 1892 cu impresiile şi semnăturile celor care ne-am vizitat, inclusiv a titularilor titlurilor de Profesor Honoris Causa sau Doctor Honoris Causa. Pregătind pagina pentru acest eveniment am constatat, nu ştiu dacă întâmplător sau nu, că am ajuns chiar la ultima filă a acestui album istoric care va ajunge după această ceremonie la muzeul universităţii, aflat în noua clădire a Bibliotecii Centrale USAMV. Această ultimă pagină a fost poate predestinată unei personalităţi care a marcat istoria universităţii. Adesea ne lăudăm cu el şi îl dăm drept exemplu studenţilor noştri, pe care încercăm să îi motivăm astăzi la motivaţii aspiraţionale cât mai înalte şi să le propunem astfel de modele. Oferim astăzi titlul de Profesor Honoris Causa unei personalităţi care încă nu s-a remarcat ca profesor sau cercetător, dar a cărui expertiză şi calităţi profesionale l-au propulsat în cele mai înalte sfere de consacrare în domeniul agricol", s-a explicat în Laudatio.

Ceremonia de conferire a acestui titlu a făcut parte din seria de evenimente organizate de universitatea clujeană pentru a marca cei 145 de ani de la înfiinţare. Dacian Cioloş a declarat că pentru el, USAMV înseamnă acasă şi că a fost onorat să primească acest titlu din partea universităţii pe băncile căreia a învăţat noţiunile pe care le pune astăzi în practică.

"Este o onoare, continui să cred că este un pic mai mare decât a fost cazul, pe care universitatea la care mi-am desăvârşit studiile mi-a acordat-o astăzi. Sunt cu atât mai mândru şi mai bucuros cu cât dacă îmi amintesc de cum arăta universitatea în anii 90-94, când am terminat eu facultatea, s-a schimbat foarte mult. Am călătorit mult în Europa şi în lume și și din acest punct de vedere mă simt în largul meu aici, pentru că nu numai că există acum o bază materială care e mult mai consistentă, s-a schimbat mult şi consistenţa învățământului care se practică aici. Există toate ingredientele necesare pentru a crește calitatea învățământului și a face în așa fel încât cei care termină cursurile aici să se îndrepte spre sectorul agricol, agroalimentar şi rural", a precizat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş s-a născut la data de 27 iulie 1969, în oraşul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Şimleul Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Comenteaza