Cutremur în centrul Italiei. Cel puţin 30 de morţi şi zeci de răniţi

Cutremur în centrul Italiei. Cel puţin 30 de morţi şi zeci de răniţi
Un seism cu magnitudinea de 6,2 grade a avut loc miercuri într-o zonă de munte din centrul Italiei, la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche.

Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri.

Cutremurul a fost simţit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Situaţia cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori.

"Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este", a declarat primarul localităţii, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.

"A fost un cutremur foarte puternic. Patul se deplasa prin cameră cu noi pe el", a declarat Lina Mercantini, din Umbria, pentru Reuters, citat de mediafax.ro.

Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene în urma seismului produs în peninsulă, iar o echipă a Consulatului General de la Bologna se deplasează în zonă, până în acest în acest moment nefiind primite solicitări de asistență din partea unor cetățeni români, potrivit unui comunicat MAE remis, miercuri, AGERPRES.

"Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români", se precizează în comunicat.

Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice de la Roma și al oficiului consular de la Bologna, este în legătură permanentă cu autoritățile locale și este pregătit să acorde asistența consulară.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:

Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56,

Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209,

Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

 

 

Comenteaza