Curtea de Apel Cluj dă vina pe procuror în cazul violatorului din Cășeiu lăsat liber timp de 24 de ore

Curtea de Apel Cluj dă vina pe procuror în cazul violatorului din Cășeiu lăsat liber timp de 24 de ore
| Foto: dejeanul.ro

Curtea de Apel Cluj a transmis, în urma verificărilor, că procurorul care se ocupa de cazul violatorului din comuna Cășeiu nu a sesizat la timp judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare, astfel că mandatul de reținere a expirat, iar suspectul a putut să fugă.

Curtea de Apel Cluj ia apărarea magistratului din Dej care a judecat cererea de arest preventiv a bărbatului din Călediu suspectat că ar fi violat o minoră. Procurorul de caz ar fi sesizat prea târziu judecătorul de drepturi și libertăți, cu doar 54 de minute înainte de expirarea duratei de 24 de ore pe care fusese reținut inculpatul. Potrivit legii, sesizarea ar fi trebuit făcută cu minim 6 ore înainte.

„Dispozițiile art. 209 alin. (16) Cod Procedură Penală instituie obligaţia sesizării judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa competentă, în vederea luării măsurii arestării preventive faţă de inculpatul reţinut, cu cel puţin 6 ore înainte de expirarea duratei reţinerii acestuia. Datele (...) care rezultă din evidenţa informatizată a instanţei arată faptul că sesizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi a avut loc cu numai 54 minute mai devreme de expirarea măsurii reţinerii”, a informat judecătorul Carmen Pop, purtător de cuvânt al Curții de Apel Cluj.

Curtea de Apel Cluj susține că cererea pentru arestarea bărbatului acuzat a fost depusă la serviciul de registratură al Judecătoriei Dej în data de 02.02.2023, la ora 12:39, iar la ora 12:43 cererea a fost repartizată judecătorului de drepturi și libertăți Mărginean-Cătinean Candidia Laura.

În cauză inculpatul se afla sub imperiul măsurii preventive a reţinerii pentru 24 de ore, luată de organul de cercetare penală al Poliţiei Municipiului Dej la ora 13:15 în data de 01.02.2023 și care expira în data de 02.02.2023 la ora 13:15.

Soluţionarea propunerii de arestare preventivă în şedinţa camerei de consiliu s-a făcut în prezenţa inculpatului, audiat în intervalul orar 13:00 – 13:07, deci în interiorul duratei reţinerii, după care judecătorul de drepturi și libertăţi s-a retras pentru deliberare, pronunţarea hotărârii având loc la ora 16:00.

Între timp inculpatul a fost liber să plece având în vedere că la ora 13:15 a expirat măsura reţinerii, iar legea nu prevede ca activitatea de deliberare şi de pronunţare a hotărârii, deci soluţionarea propriu-zisă a propunerii, să aibă loc în interiorul celor 24 de ore ale reţinerii decizia (în acest sens fiind statuările Curții Constituționale din cuprinsul Deciziei nr. 521/2021 publicată în MO 1078/10.11.2021)”, se mai arată în comunicatul Curții de Apel Cluj.

Bărbatul acuzat de viol a fost prins

Moldovan Paul Alin, bărbatul acuzat că a violat o minoră de 17 ani, în data de 1 februarie, a fost prins, astăzi, de polițiști în timp ce încerca să se ascundă într-o casă părăsită din comuna Cășeiu.

După ce mandatul de reținere a expirat, iar cererea de arestare preventivă nu a fost judecată în timp util, bărbatul a fost pus în libertate și a dispărut. Căutat de polițiștii și jandarmii din Dej, suspectul de viol, pe numele căruia fusese emis între timp un mandat de urmărire, a fost căutat timp de 24 de ore de polițiști înainte să fie prins din nou și încarcerat. ZIUA de CLUJ a relatat despre acest caz AICI.

 

Comenteaza