Curtea de Apel Cluj a decis că fostul director al Remin Baia Mare va rămâne în arest

Curtea de Apel Cluj a decis că fostul director al Remin Baia Mare va rămâne în arest
Fostul director comercial al Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin SA Baia Mare, Răzvan Cosmin Roman, judecat pentru luare de mită, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Cluj i-a respins, marţi, recursul împotriva măsurii arestării.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Claudia Ilieş, a declarat, marţi, că judecătorii clujeni au respins recursul depus de Roman împotriva unei sentinţe a Tribunalului Maramureş din 31 martie, prin care s-a dispus prelungirea măsurii arestării, astfel că Roman va fi judecat în continuare în stare de arest.

Până în prezent, Roman a depus cinci recursuri la menţinerea măsurii arestării şi alte două la respingerea cererilor de eliberare sub control judiciar, dar toate recursurile au fost respinse.

Directorul comercial al Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin SA Baia Mare, Răzvan Cosmin Roman, a fost trimis în judecată, în septembrie anul trecut, de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de luare de mită.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada octombrie 2006 - august 2007, Răzvan Roman, în calitate de director comercial al Remin SA (companie cu capital integral de stat), ar fi pretins de la un denunţător suma de 27.000 euro, din care a primit efectiv 12.500 de euro. în schimb, l-ar fi favorizat pe denunţător în câştigarea unei licitaţii organizate de compania Remin, acte care intrau în atribuţiile de serviciu ale inculpatului, informează, luni, Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

în octombrie 2006, Remin SA a scos la licitaţie contractarea decopertării unei conducte de 6.500 metri, aflată în proprietatea sa şi scoasă din exploatare.

La data de 23 octombrie 2006, licitaţia a fost câştigată de o societate din Alba-Iulia, reprezentată de denunţător, preşedinte al comisiei de licitaţie fiind Răzvan Roman. în aceeaşi zi, după finalizarea lucrărilor comisiei de licitaţie, Roman l-ar fi abordat pe denunţător şi, sub pretextul documentaţiei incomplete aflate la dosarul de licitaţie, i-ar fi pretins plata sumei de 20.000 de euro pentru a încheia contractul, ameninţând că altfel va anula rezultatul licitaţiei.

înainte de încheierea contractului, denunţătorul i-a dat inculpatului o primă tranşă în sumă de 5.000 de euro, chiar în biroul acestuia din sediul companiei.

După încheierea contractului, denunţătorul a început lucrările de decopertare a conductei subterane şi de valorificare a acesteia. Totodată, a mai plătit din suma iniţial pretinsă de inculpat încă 5.500 de euro, în două tranşe, respectiv 3.000 de euro la sfârşitul anului 2006, la sediul Remin (pe holul instituţiei şi în prezenţa unui martor) şi 2.500 euro la începutul anului 2007, la un bar din municipiul Baia Mare, în prezenţa a trei martori, susţin anchetatorii.

Lucrările de decopertare nu s-au desfăşurat în acord cu termenele contractului, astfel că s-a pus problema rezilierii contractului.

în 8 august 2007, Roman şi denunţătorul s-au întâlnit încă o dată, iar cu acest prilej, directorul comercial al Remin i-a promis că îl va ajuta să câştige noua licitaţie care urma să fie organizată de companie în 23 august 2007, având ca obiect decopertarea restului de conductă rămasă neexploatată.

Ulterior, cu prilejul întâlnirilor din zilele de 21 şi 22 august, sfătuindu-l pe denunţător cu privire la actele ce erau necesare a fi prezentate la dosarul de licitaţie, Roman i-a mai pretins acestuia suma de 7.000 de euro, condiţionând de această plată asigurarea câştigării licitaţiei .

în 23 august, în timp ce-l consilia pe denunţător cu privire la actele necesare la dosarul de licitaţie, Roman a primit de la acesta 2.000 de euro, reprezentând un avans din cei 7.000 de euro pretinşi pentru a-i asigura denunţătorului câştigarea licitaţiei pentru decopertarea conductei.

La scurt timp, directorul comercial al Remin a fost prins în flagrant delict, cei 2.000 de euro fiind găsiţi asupra sa, în buzunarul pantalonului.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra sumei de 10.500 de euro plătite de denunţător lui Roman, fiind efectiv indisponibilizată această sumă dintr-un cont deschis pe numele directorului comercial.

Comenteaza