Tinerii din sistemul de protecție specială, sprijiniți de CJ Cluj în procesul de dezinstituţionalizare
- Scris de Sergiu Vlăgea
- azi, 15:35
- Eveniment
- Ascultă știrea

Consiliul Județean Cluj a aprobat acordul de parteneriat între Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, în vederea reducerii disparităților dintre copiii și tinerii expuși la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii și tineri, intitulat „Dincolo de limite".
Proiectul, ce se intenționează a fi finanțat din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, își propune lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientată către persoane, asistență medicală, prin sprijinirea copiilor şi tinerilor în procesul de dezinstituţionalizare.
„Vorbim de o serie de pachete de servicii sociale care vor contribui în mod direct la susținerea procesului de reducere a fenomenului de sărăcie și la susținerea grupurilor vulnerabile. În acest sens, urmărim constant să atragem cât mai multe finanțări nerambursabile, astfel încât să venim în sprijinul persoanelor aflate în nevoie", a afirmat Alin Tișe, liderul CJ Cluj.
În cadrul acestuia, Direcţia de Asistenţă Socială și Medicală Cluj-Napoca, în calitate de lider de parteneriat, urmăreşte facilitarea tranziției către viața independentă pentru minim 57 de copii și tineri din municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj, cu măsură de protecție specială, care urmează să părăsească sau au părăsit sistemul de protecție specială, prin măsuri integrate: dezvoltare de deprinderi, acces la locuire, integrare pe piața muncii și promovare socială, pe o perioadă de minim 24 de luni.
Obiectivele proiectului vor fi realizate prin furnizarea a patru pachete de servicii sociale integrate pentru dezvoltarea deprinderilor şi pregătirea pentru viaţă independentă; informarea, consilierea, medierea pe piaţa muncii; oferirea de cursuri de formare profesională precum și sprijinirea tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului prin plata chiriei şi a utilităţilor pe o perioadă de 24 de luni.
Proiectul are o valoare totală de 1.373.019 lei cheltuieli eligibile, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.346.091 lei, iar contribuția proprie este în valoare de 26.922 lei (2%), care se alocă de la bugetul Județului Cluj.