Cum se dezvoltă oraşul: blocuri pe Dorobanţilor, ciment în Muncii

Cum se dezvoltă oraşul: blocuri pe Dorobanţilor, ciment în Muncii
Proiectul Drusal, ce va cuprinde birouri şi apartamente, aşteaptă aprobarea Consiliului Local. Lafarge solicită aprobare pentru un terminal de ciment.

Drusal vrea un ansamblu de aproape 100 de apartamente, comerţ şi o clădire pentru sedii de companii pe Calea Dorobanţilor, în vreme ce compania din piaţa cimentului pregăteşte un terminal în zona industrială a oraşului, pe Bd. Muncii. Proiectele care vizează Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru cele două investiţii vor fi analizate în ultima şedinţă a CL din august.

Complexul de comerţ, servicii şi locuinţe are, conform proiectului, mai multe corpuri de clădiri, de la două la cinci etaje, pe Calea Dorobanţilor, mai precis pe parcelele de la numerele 33-35-37. Terenul beneficiarului are 3.695 mp şi se află în zona intersecţiei cu str. Năvodari, în vecinătatea liceului de nevăzători. Proiectul propus include două componente - rezidenţial şi birouri - cu parter comercial. Clădirea destinată locuinţelor include 90 de apartamente şi este proiectată pentru partea din spate a terenului, în vreme ce suprafaţa dinspre Calea Dorobanţilor este rezervată unui imobil de birouri de 2.860 mp.Terenul pe care se va construi ansamblul este amplasat între alte două clădiri de birouri: Power Business Center şi Silver Business Center şi în apropierea viitorului Centru Cultural Transilvania. Spaţiile dedicate funcţiunilor de comerţ/servicii vor fi de 1.743 mp, ansamblul mixt al Drusal va fi deservit de 128 de locuri de parcare.

Conform proiectului de hotărâre, în urma recent impusei proceduri de consultare a populaţiei, vecinii construcţiei au exprimat obiecţii după expunerea proiectului. Sesizările asociaţiei de proprietari de pe str. Năvodari nr. 11 şi a locuitorilor din zonă s-au referit la mai multe aspecte, printre care unele referitoare la respectarea normelor de însorire, distanţa faţă de noul imobil, afectarea structurii de rezistenţă de noile lucrări sau alipirea imobilului propus calcanului imobilului. În urma sesizărilor, beneficiarul a adus însă o nouă propunere care ţine cont de observaţiile vecinilor, aşa că în cele din urmă ei au semnat procesul-verbal solicitat în cadrul procedurii de consultare a populaţiei, după cum se arată în proiectul hotărâ pentru aprobarea PUD al ansamblului mixt.

Tot azi este supus analizei proiectul companiei Lafarge, care deţine un teren de 8.600 mp pe platforma industrială a oraşului, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG). Grupul francez, jucător important din piaţa cimentului, plănuieşte un terminal de ciment şi o staţie de încărcare pe amplasamentul cu acces la Bd. Muncii. nr.18. Potrivit arhitectului Sorin Coşoveanu, cel care a susţinut documentaţia în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism Cluj-Napoca, lucrările propuse pentru Lafarge presupun demolarea unor hale existente, executarea unei staţii de descărcare, recondiţionarea silozurilor, dar şi spaţii de birouri.

"Incinta studiată ocupă terenul fostei gospodării de nisip metalurgic al CUG, iar reconversia propusă constă în demolarea halelor existente şi a turnului elevator, reabilitarea silozurilor şi a căii ferate uzinale şi construirea unui terminal de descărcare-încărcare a cimentului", se detaliază în proiectul de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea PUD care reglementează amenajarea noului terminal de ciment şi a staţiei de încărcare. Lafarge este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul materialelor de construcţii la nivel mondial, are 68.000 de angajaţi în 64 de ţări şi operează prin trei divizii: ciment, agregate şi betoane. În 2011, grupul a înregistrat vânzări de 15,3 miliarde de euro.

 

 

Comenteaza