Cum s-au pregătit localurile clujene pentru prima zi fără fum

Cum s-au pregătit localurile clujene pentru prima zi fără fum
Legea care a stârnit vâlvă printre fumători va intra, începând de joi, în vigoare. Practic, aceştia nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public “delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş”. Cu toate că noua reglementare le va afecta, într-un fel sau altul, activitatea comercială, patronii localurilor din Cluj nu sunt împotriva noii prevederi legislative.

Începând de joi, 17 martie, singurul miros care va "inunda" cafenelele din întreaga ţară va fi cel de cafea, iar clienţii vor putea da uitării zilele în care fumul de ţigară punea stăpânire pe locaţii. Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Atât patronii, cât şi clienţii s-au arătat încântaţi de faptul că nu vor mai ajunge acasă cu hainele îmbibate cu mirosul apăsător de tutun. Chiar dacă, oficial, fumatul în spaţii publice este interzis doar de joi, nu puţini au fost cei care au adoptat această prevedere cu câteva zile mai devreme.

"Cea mai cinstită reacţia a fost vizavi de atmosfera din local: se schimbă aerul, miroase a cafea, în sfârşit, şi nu a fum de ţigară. Sper ca oamenii să respecte legea, să înţeleagă că este totuşi o lege care nu face rău, ci bine", a mărturisit chiar proprietara unui bar din centrul Clujului.

Pentru a nu-şi pierde clienţii fumători, managerii de baruri şi restaurante au căutat soluţii pentru aceştia. Unii au ales să utilizeze balconul sau curtea interioară pe post de spaţiu special pentru cei care doresc să iasă la o ţigară, amplasând mese cu scrumiere.

"Avem un spaţiu amenajat pe terasa interioară pentru cei care ţin neapărat să fumeze. Noi credem că la început fi o perioadă de tatonare până se va obişnui publicul, dar pe viitor nu cred să fie probleme. Noi suntem, ca naţie, mai sensibili la schimbări de acest fel, dar într-o lună, două va fi bine", a explicat Bogdan Riti, managerul The Soviet.

Alţi proprietari au căutat soluţii tehnice şi resurse care să le permită să încălzească spaţiile exterioare amenajate special pentru fumatori şi au apelat la instalaţii de încălzire. Preţul unui astfel de aparat, special pentru spaţiile exterioare, poate varia între 1.000 şi circa 7.000 de lei. "Am amenajat în faţa localului o copertină, cu ajutorul unui designer, cu fier forjat, ca să arate şi frumos, dar şi o masă şi scaune cu acelaşi model. În plus, am achiziţionat un încălzitor, am luat şi pături", a explicat Anca Dinu, proprietara Apartament 1 Bistro&Bar. Chiar dacă, oficial, fumatul este interzis de joi, mulţi clienţi au cerut încă de miercuri comanda direct afară, sub umbrelă, a precizat aceasta. Parctic, s-a inaugurat (neoficial) terasa, chiar dacă, la Cluj, temperaturile nu au depăşit 10 grade Celsius.

Majoritatea proprietarilor de baruri sau restaurante din Cluj nu se tem de faptul că noua lege le va alunga clienţii. Ba mai mult, cu noua pevedere vor atrage şi alte categorii de clienţi şi, de ce nu, vor avea şi vânzări mai mari. "Pentru mine e un lucru bun că nu se mai fumează pentru că investiţiile periodice pe care le făceam până acum în schimbarea ventilaţiei nu mai sunt nevoită să le fac. În plus, la mine se şi mănâncă, iar mulţi oameni sunt deranjaţi că se fumează lângă ei; şi nu aveam cum să îi forţez să nu fumeze, decât prin bunul simţ. În plus, am şi clienţi cu copii, familii şi atunci mă deschid către un segment de public care poate mă evita până în prezent. Din semnalele pe care le avem până acum, nici clienţii vechi nu vor pleca", a precizat Anca Dinu.

Managerii unui bar din Piaţa Muzeului au adoptat, spre exemplu, încă de la 1 martie noua prevedere, iar reacţiile publicului au fost bune, spun ei. În plus, atât clienţii, cât şi angajaţii au redus numărul ţigărilor consumate. "Noi am interzis fumatul de la 1 martie şi nu am avut probleme din punctul acesta de vedere. Clienţii au reacţionat foarte bine, nu i-am pierdut, tot la noi vin. Ies afară la ţigară, dar fumează mai puţin şi ei, şi colegii noştri. Am amenajat un loc special pentru fumători, momentan nu avem încălzitoare pentru că am zis că fiind primăvară nu este cazul, însă de iarna viitoare vom avea", a explicat Gabriel Mărginean, managerul Charlie.

Clienţii cafenelelor care nu deţin terase sau alte spaţii care pot fi amenajate special pentru fumători se văd nevoiţi să iasă la ţigară pe trouar, în faţa localului. Chiar şi aşa, managerii nu au uitat să amplaseze scrumiere, pentru a evita neplăcerile. "Noi am început de astăzi, clienţi am avut şi fumători şi nefumători. Oamenii ies afară, noi avem un geam care are o bordură, aşa este arhitectura clădirii, şi am pus câteva scrumiere acolo, în ideea să nu arunce oamenii pe jos mucurile de ţigară", a menţionat Augusta Constantinescu, proprietara Sisters Cafe.

Guvernul a publicat miercuri instrucţiunile de aplicare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Conform ghidului privind implementarea legii, se recomandă ca administratorii de spaţii publice închise şi locuri de muncă să afişeze lângă indicatorul cu „Fumatul interzis" numărul de telefon al celei mai apropiate unităţi de poliţie locală sau a altor structuri avizate.

Legea prevede amenzi contravenționale între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice, în timp ce persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis riscă amenzi între 5.000 lei şi 15.000 şi închiderea unităţii în cazul în care nu respectă normele prevăzute.

Cei care vor avea în vedere aplicarea prevederilor legii sunt angajaţii structurilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Române, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei. Responsabili de controale şi amenzi, oamenii legii nu ştiu încă modul exact în care vor proceda în acordarea sancţiunilor, chiar dacă au fost instruiţi de mai marii în funcţie. Şi asta pentru că din momentul în care sunt apelaţi şi până când ajung la caz, clientul nu numai că şi-a terminat de mult ţigara, dar poate să şi părăsească locaţia. "Fiind într-un bar, proprietarul are obligaţia să vă aducă la cunoştinţă că fumatul este interzis. În momentul în care clientului îi este adus la cunoştinţă acest aspect, dar nu îl respectă, ne anunţă pe noi, pe jandarmi, poliţia, cine are competenţă în domeniul acesta şi îl sancţionăm pe cel care fumează. Dar nu poate să îl reţină barmanul sau patronul, noi trebuie să îl prindem asupra faptei", a declarat Ovidiu Banga, şeful interimar al Poliţiei Locale.

Potrivit unui studiu IRES, 79% dintre intervievaţii unui sondaj cu privire la interzicerea fumatului au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege şi doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă faţă acest aspect.

"A fost un parcurs legislativ greu şi sper ca implementarea legii să aducă întradevăr datele pe care le aşteptăm, adică o protejare mai bună a sănătăţii tuturor cetăţenilor, Oriunde într-un spaţiu public închis este interzis fumatul cât timp îi poate afecta pe cei din jur", a declarat deputatul Aurelia Cristea.

Potrivit noii legi, NU SE VA MAI FUMA ÎN:

• spațiile închise din toate locurile de muncă:
- halele industriale, spațiile de depozitare, birourile și camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise etc.;
- instituțiile publice centrale și locale;
- unități comerciale: magazine, expoziții/ târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise etc.;
- restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente etc.;
- unități cultural-artistice, sportive, recreative;
• toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici țigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
• toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților;
• locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
• spațiile comune din clădirile de locuințe: holuri, lift etc.

LOCURI UNDE SE MAI POATE FUMA
• Spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă:
- fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise etc.;
- delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal;
- care au închideri laterale sau/ și acoperiș retractabile ce formează temporar pereți ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperișul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioșcurile când au jaluzelele, ușile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spațiul devine deschis;
• Peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete;
• Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;
• Locuință, inclusiv orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică (nu este loc de muncă);
• Alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică)

Comenteaza