"Cu suficienţi bani poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs brun din Europa"

"Cu suficienţi bani poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs brun din Europa"
"Cu suficienţi bani poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs brun din Europa"
"Cu suficienţi bani poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs brun din Europa"

Uciderea ursului Arthur de către prințul de Liechtenstein, plătită de acesta cu 7.000 de euro, a fost relatată de către numeroase publicații din Vestul Europei.  

În timp ce premierul României se îndoieşte că ursul brun împuşcat de prinţul de Liechtenstein ar fi fost cel mai mare din Europa, presa de limba germană vuieşte, conform Bursa. "Cu bani poţi cumpăra orice - şi cu suficienţi bani poţi cumpăra chiar şi cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur şi probabil că acum atârnă în salonul prinţului Emanuel von und zu Liechtenstein" scrie Blick.ch (Elveţia).

Ştirea împuşcării lui Arthur a fost difuzată de presa austriacă, germană, elveţiană, de Euronews, ba chiar şi de radioul din Liechtenstein. Urşii bruni sunt ameninţaţi cu dispariţia şi, prin urmare, strict protejaţi în majoritatea Europei. Prinţul Emanuel trăieşte în Austria şi lucrează ca medic. El administrează domeniul Riegersburg, deţinut de familie. Celebrul urs a fost împuşcat în timp ce prinţul vizita Carpaţii, în martie.

Potrivit organizaţiei ecologice Agent Green, Arthur era "cel mai mare urs din Europa". Prinţul Emanuel însă tace şi nu vrea să dezvăluie cum a ajuns la permisiunea de împuşcare. "Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuţie". Kronenzeitung (Austria) scrie că Ministerul Mediului din România a lansat o anchetă.

Potrivit ministerului, prinţul avea de fapt o autorizaţie, dar pentru un "urs problematic", mult mai mic. Acum, el este acuzat că l-a vizat pe Arthur, ca trofeu. Potrivit publicaţiei de vânătoare Jagdreport, Arthur aduce foarte mult, şi anume 592,8 puncte dintre posibile 600 de puncte de trofeu.

Prinţul Emanuel nu este primul nobil care a vânat trofee, prin partidele sale de vânătoare: aşa s-a întâmplat cu regele spaniol Juan Carlos, care a vânat în mod repetat elefanţi în Botswana - în special în calitate de preşedinte onorific al WWF al Spaniei, ceea ce i-a adus monarhului un val mondial de indignare, în 2012.

Gabriel Păun, biolog şi director general al organizaţiei de mediu Agent Green, condamnă vânătoarea de trofee. "Este la fel de condamnabilă ca şi comerţul cu fildeş", deoarece uciderea masculilor mari ar slăbi populaţia de urşi, lucru dovedit ştiinţific". Ecologistul solicită interzicerea totală a vânătorii de trofee, pentru străini.

Vânătorilor din Vestul Europei le place în mod deosebit să meargă în alte ţări, pentru a vâna. În fiecare an, mii de vânători din Germania, Austria, Elveţia călătoresc în străinătate pentru a vâna trofee. Ţările africane precum Tanzania, Namibia şi Africa de Sud sunt deosebit de populare, acolo vânătorii plătind şi 100.000 de franci elveţieni, dezvăluie antreprenorul de safari, Stephan Stamm.

Sub titlul "Un prinţ în febra vânatorii", Spiegel.de scrie că "Vânătoarea acestor animale este de fapt interzisă - ecologiştii vorbesc despre braconaj cu acoperire de stat". În România, Agent Green a lansat campania cu semnături "Stop vânătorii de trofee!", în care se arata că "ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna".

Ceaușescu, un ucigaș și mai mare

Dictatorul Nicolae Ceaușescu l-a împușcat, în 1984, pe Lache (400 kg), un urs și mai mare decât Arthur, animalul ucis recent de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Comenteaza