COVID-19 / Câinii ar putea fi în curând utilizaţi pentu a depista bolnavii

COVID-19 / Câinii ar putea fi în curând utilizaţi pentu a depista bolnavii

Cercetătorii britanici cred că aceştia ar asigura o pre-diagnosticare rapidă în aeroporturi sau gări.

Folosirea câinilor se înscrie în efortul de a creşte posibilitatea de testare extinsă. Cercetătorii de la Universitatea Durham cred că mirosul lor ar putea fi eficient într-o mai rapidă pre-diagnosticare la aeroporturi sau în gări, de exemplu. Astfel, persoanele care trebuie testate în regim de prioritate sau chiar puse în carantină pentru a preveni o revenire a virusului ar putea fi identificate mult mai rapid. 
 
Aceasta nu ar fi prima dată când câinii sunt folosiţi pentru a diagnostica o boală. În Franţa, Institutul Curie a lansat experimentul Kdog, cu câini instruiţi să adulmece hainele purtate peste noapte de 450 de pacienţi, pentru a diagnostica dacă au sau nu cancer de sân. În plus, alte boli, cum ar fi malaria, Alzeihmer sau Parkinson au fost deja diagnosticate datorită flerului canin. Profesorul James Logan, şeful al controlului bolilor la LSHTM, declară că cercetarea a arătat că pot detecta mirosul de infecţie cu malarie cu un nivel de precizie peste standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru diagnostic, scrie Mediafax.
 
"Ar fi nu doar rapid, eficient şi non-invaziv, dar ne-am asigura astfel că resursele limitate de testare ale sistemului naţional de sănătate (NHS) sunt utilizate numai în cazuri în care sunt cu adevărat necesare", a declarat Dr Guest, care conduce asociaţia Medical Detection Dogs, citat de BBC. Viitorii eroi patrupezi - printre care se disting rasele Basset Labrador şi Setter englezesc - ar putea fi operaţionali în şase săptămâni, potrivit site-ului BBC. 

Comenteaza