Construcția noii bisericuțe de lemn din parcul Babeș a fost finalizată

Construcția noii bisericuțe de lemn din parcul Babeș a fost finalizată
Construcția a fost așezată pe locul vechii biserici de lemn, cea care în urmă cu mai mulți ani a fost mistuită de flăcări.

În trecut, în incinta parcului funcţiona o biserică realizată la solicitarea profesorului Iuliu Hațieganu, în anul 1931 (conform spuselor istoricului Gheorghe I. Bodea), de moţul Petru Neagra, cu lemn din Munții Apuseni. Din nefericire micul edificiu a ars din temelii în urmă cu mai bine de 30 de ani. În 2015, Universitatea Babeș-Bolyai, în a cărei administrare se află parcul, a demarat procedurile pentru reconstruirea edificiului după planurile iniţiale, întrucât la serviciul tehnic al universităţii încă există releveul iniţial al bisericii. Astfel, la refacerea altarului au contribuit şi angajaţii Direcţiei Tehnice UBB, prin concepţia şi proiectarea altarului, precum şi prin realizarea unora dintre elementele metalice şi de lemn.

"Conducerea UBB  a dorit reconstruirea bisericuţei, ca o formă de cinstire a memoriei academicianului Iuliu Haţieganu, cel care a iniţiat, a realizat şi a oferit tineretului universitar această oază de frumuseţe, de linişte şi de izbăvire sufletească", precizează conducerea universității clujene. Altarul de vară a fost ridicat de către meşterii Hotico Vasile (tatăl) şi Hotico Vasile (fiul), în perioada 2 octombrie - 7 decembrie 2015, iar valoarea lucrărilor a fost de 251.771 de lei fără TVA.

În urma cercetărilor efectuate la ruinele rămase ale bisericii din Parcul "Iuliu Hațieganu", care a ars în 1983, s-a găsit dovada că biserica studențească ridicată de dr. Iuliu Hațieganu a fost ortodoxă, transmit reprezentanții UBB. În locul fostului naos al bisericii s-a păstrat o frumoasă cruce bizantină, specifică tradiției răsăritene și slave.

Vineri, 18 decembrie, Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai a ceremonia de inaugurare a altarului de vară din lemn amenajat în Parcul Sportiv "Iuliu Haţieganu". Evenimentul a avut loc în prezența Înalt Preasfinţiei Sale Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi al Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi al Sălajului, a episcopului eparhial de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, a domnului acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, a domnului Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, a prorectorilor UBB, a cadrelor didactice şi a studenţilor UBB.

Comenteaza