Condiţiile inumane în care trăiesc copii și tineri închiși în instituțiile statului, aduse în faţa publicului larg

Condiţiile inumane în care trăiesc copii și tineri închiși în instituțiile statului, aduse în faţa publicului larg
Centrul de Resurse Juridice aduce la Cluj-Napoca, în premieră, o instalație foto cu peste 120 de fotografii ce depictează condiţiile dure în care trăiesc copii și tineri care închiși în instituțiile statului.

Imaginile sunt realizate de fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava, dar și de către cei care își petrec „cei mai frumosi ani" în condiții inumane.

Văzusem câteva fotografii înainte, auzisem poveşti de la ceilalţi psihologi sau jurişti care fuseseră în centre, dar mă aşteptam să fiu mai tare, mai detaşată, mai „antropolog" care observă obiectiv. Greu de spus ceea ce m-a marcat mai mult, dar ceea ce îmi vine în minte, dacă închid acum ochii, este sentimentul de închis şi de îngrădire. Simţeam că şi eu, dacă voi sta mult acolo, cumva nu o să mai pot ieşi", a afirmat Odeta Catana.

În România sunt 25.000 de copii și tineri care trăiesc închiși în instituțiile statului. Doar în perioada 2011-2014, 1.500 de copii și adulți cu dizabilități au murit în „grija" statului, în doar jumătate din ţară.

Instalația va fi amplasată între 6 şi 10 iunie în Piața Avram Iancu, vizavi de Teatrul Național, şi av putea fi vizitată de la ora 10:00 la 20:00.

Comenteaza