Comisia e ACUM pe autostradă. Când se deschide circulaţia pe Turda - Sebeș FOTO+VIDEO

Comisia e ACUM pe autostradă. Când se deschide circulaţia pe Turda - Sebeș FOTO+VIDEO
Oficialii CNAIR efectuează, la această oră, recepţia finală a lotului 3 al autostrăzii Turda - Sebeș. Este vorba despre tronsonul dintre Decea și Aiud. Constructorul speră să fie deschis, tot astăzi, şi traficul rutier.

UPDATE, ora 13.40. Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Şerbănescu, a declarat că anumite neconformităţi descoperite în luna noiembrie 2017 s-au menţinut.

"Am constatat că s-au menţinut anumite neconformităţi descoperite şi în luna noiembrie a anului trecut, ca atare, vom vedea şi ce spun şi celelalte două echipe, pentru că au fost trei echipe, practic, astăzi în inspecţie, una care s-a ocupat de verificarea structurilor, una de siguranţa rutieră şi a treia echipă, noi împreună cu presa, cea care s-a ocupat de partea de drumuri. După câte am văzut, există aceste neconformităţi, se va întruni comisia în după-amiaza aceasta, va studia inclusiv documentele şi în funcţie de ce se va stabili se va decide dacă se acordă sau nu recepţia", a spus Alin Şerbănescu.

Constructorului i s-a pus în vedere să remedieze deficienţele constatate anul trecut, potrivit lui Şerbănescu.

"Vorbim de exces de bitum, vorbim de probleme legate de rugozitate, adică de aderenţa în sine a asfaltului, vorbim de elemente de planeitate executate neconform, care, din perspectiva circulaţiei, pot crea probleme", a completat Alin Şerbănescu.

Întrebat de jurnalişti dacă s-ar putea circula în siguranţă, el a răspuns: "Deocamdată să spunem că nu ne antepronunţăm, dar elementele pentru siguranţa rutieră considerăm că nu sunt întrunite în ceea ce priveşte partea de drum".

La inspecţie a fost prezent şi constructorul, care urmează să dea explicaţii în cadrul comisiei.

Şerbănescu nu a putut preciza, în acest moment, dacă se va face sau nu recepţia, însă a spus că cel târziu până în luna martie se va circula pe acest tronson.

"Până în maxim luna martie, ca să dau aşa un termen realist, se va putea circula, în condiţiile în care constructorul înţelege că nu se mai face rabat de la calitate în România, în condiţiile în care nu cerem altceva sau alt tip de calitate decât cel care se practică în ţările europene", a mai spus Şerbănescu.

El a remarcat, pe parcursul inspecţiei, că drumul este denivelat în mai multe locuri.

"Există soluţii tehnice de remediere a acestor deficienţe, dar ele presupun muncă, un timp mai lung sau mai scurt, dar ele clar trebuie remediate", a afirmat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

UPDATE, ora 11.30. Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, Adrian Băruţă, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, că nu este nimic clar în ceea ce priveşte recepţia finală a tronsonului de autostradă. Surse de la faţa locului susţin că s-au identificat unele probleme, iar şefii CNAIR nu par mulţumiţi de lucrări.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest sector de autostradă este finalizat încă din 30 noiembrie 2017. „La recepţia de anul trecut au fost constatate următoarele probleme: nerespectarea proiectului propus şi asumat chiar de antreprenor, pentru construcţia căilor de rulare pe pod, zone cu exces de bitum, iluminatul pe poduri era realizat cu lămpi pe sodiu şi nu cu led, situaţie care duce la creşterea facturii energiei electrice şi implicit a cheltuielilor de operare. Din cei 12,4 km, aproximativ 10 km, între nod Unirea şi nod Aiud vor fi circulabili. După ce va fi recepţionat şi lotul 4 Sebeş-Turda, se va circula cursiv pe 27 de km de autostradă, între nod Turda şi nod Aiud", spuneau oficialii CNAIR, la finele lui 2017. 

Conform unui articol publica anterior de ZIUA de CLUJ, tronsonul al patrulea, Turda - Decea, va fi vizitat de comisia de recepție în februarie. Și acest sector a fost terminat anul trecut. Împreună, cele două tronsoane, vor avea peste 20 de kilometri și vor fi de folos celor care vin sau merg spre Oradea/Alba Iulia. Tronsonul al patrulea a fost construit de societatea austriacă PORR.

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Vezi în imaginile de mai jos cum arată lotul 3 al autostrăzii Sebeş - Turda:

Comenteaza