Cluster pentru industria tehnologiei informației, pe bani europeni, la Cluj

Cluster pentru industria tehnologiei informației, pe bani europeni, la Cluj
Judeţul Cluj va avea în curând un nou cluster în sectorul tehnologiei informaţiei, după o întâlnire regională pe temă.

Clujul se va alinia astfel la tendinţa europeană ce promovează clusterele şi reţelele de cooperare ca fiind motoarele creşterii competitivităţii economice şi inovării. "Înfiinţarea acestui cluster este cu atât mai oportună cu cât în luna mai este aşteptată lansarea primelor finanţări publice pentru acest tip de structuri asociative, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice", spun reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Un prim apel de proiecte va fi lansat în cursul lunii mai.

Analiza potenţialului de clusterizare la nivelul judeţului Cluj, realizată de către experţii din cadrul echipei de proiect a ADR Nord-Vest, a relevat faptul că există şase sectoare cu potenţial ridicat de clusterizare. Acestea sunt: IT&C (software), industria de maşini şi echipamente, industria materialelor de construcţii, industria mobilei, sănătate (servicii medicale, producţia de medicamente şi cosmetice), industrii creative şi culturale. În aceste sectoare se concentrează între 5 şi 10 % din firmele din judeţ care au o contribuţie semnificativă la PIB, atrag forţă de muncă înalt calificată şi beneficiază de oferte de Cercetare - Dezvoltare - Inovare din partea universităţilor şi centrelor de cercetare.

La evenimentul de ieri au participat peste 30 de reprezentanţi ai firmelor de IT&C din judeţ, împreună cu reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, ARIES Transilvania, UGIR filiala Cluj, Centrului de Afaceri Transilvania, Consiliului Judeţean Cluj, ADR Nord-Vest şi OTIMMC Cluj-Napoca.

 

Comenteaza