Update Video Foto Clujul a îmbrăcat "haine" de sărbătoare. Au fost aprinse luminiţele de Crăciun, în 2018 şi în Muzeului

Ca în fiecare an, de Ziua Naţională a României, la Cluj-Napoca se aprind luminiţele ce fac oraşul să strălucească pe perioada sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, o plasă de lumini luminează şi Piaţa Muzeului. 

Primarul Clujului, ajutat de o gaşcă de prichindei, a aprins luminile de sărbători în oraş, de la butonul din Piaţa Unirii. Instalaţiile de lumină vor străluci seară de seară, până la început de 2019.

Concurs de iluminat festiv pentru Piaţa Avram Iancu din Cluj

Şi Piaţa Avram Iancu urmează să fie "îmbrăcată" în lumini festive, în urma concursului de soluţii organizat de Lights ON. Tema concursului acest a fost Centenarul, iar proiectul câştigător - "Swing the Light" -  este semnat de Eszter Szoke și de Katalin Tanczos. Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceștia. Aceeași echipă de arhitecți a câștigat competiția și în 2016 cu proiectul "Forest Spirits", implementat pe strada Mihail Kogălniceanu.

Juriul care a desemnat soluția câștigătoare a fost alcătuit din Daniela Maier (președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania și fondatorul Scenei Urbane), Denisa Curte (artist vizual - sculptor), Daniel Dranca (șeful biroului “Iluminat Public și Eficiență Energetică” al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect și co-fondator al biroului Planwerk), Vlad Cupșa (fotograf) și Andi Daiszler .

“Swing with light” scoate în evidență caracterul jucăuș al sărbătorilor de iarnă ca motiv principal al unirii între oameni, atât ca simbolistică a Centenarului, cât și ca simbolistică a unității familiei. Într-un cadru cunoscut tuturor joaca își poate face loc spre deliciul celor mici și celor mari deopotrivă atrași de familiaritatea unui element cunoscut tuturor, leagănul, dar și de modernitatea implementării (folosind lumina ca simbol).

De asemenea, amintim faptul că Lights ON are loc anul acesta şi la Timișoara. Petra Popa va implementa proiectul "La Pas" pe strada Mărăşeşti. 

Artiştii luminează Clujul de sărbători. Tururi ghidate printre instalaţii inedite 

Echipa Lights ON şi-au propus să plaseze, în iarna aceasta, operele unor artiști români și străini în zone centrale din oraș, invitând astfel publicul clujean să le descopere în această iarnă. VEZI AICI cine sunt artiştii invitaţi! 

Circuitul se desfăşoară până în 31 decembrie. Instalațiile fac diverse zone ale orașului să strălucească, fiind conectate între ele printr-un circuit, ce poate fi parcurs alături de ghizi specializați (Cluj Guided Tours), zilnic, de la ora 18:00, din Piața Unirii. 

Luna "s-a închis" în Biserica Piariştilor. Când se redeschide cea mai fotografiată atracţie a Clujului

Mii de persoane, între care numeroşi turişti străini, au trecut pragul Bisericii Piariştilor din centrul oraşului Cluj-Napoca pentru a vedea LUNA care s-a adăpostit în dreptul altarului. Din nefericire, accesul în edificiul religios este momentan interzis. Vizitele vor fi reluate de luni, 3 decembrie 2018, ora 18.00. 

„Museum of the Moon” este o “lucrare de artă călătoare” a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară 7 m în diamentru şi prezintă trăsături la 120 dpi conforme cu imagistica NASA a suprafeţei lunii. Fiecare centimetru al lunii lui Jerram reprezintă, de fapt, 5 km ai lunii. Începând de luni, va putea fi văzută, gratuit, până în 14 decembrie 2018.

Comenteaza