Clujeni, atenţie la „trichinella spiralis"! În cazuri grave, trichineloza poate fi mortală

Clujeni, atenţie la „trichinella spiralis
Este luna decembrie, perioadă în care foarte mulţi locuitori ai judeţului, în special din mediul rural, recurg la tradiţionala tăiere a porcului. Problema mare este că mulţi dintre cei care sacrifică porci înainte de Crăciun, nu duc carnea la analize pentru depistarea parazitului „trichinella spiralis", care poate provoca boala gravă numită trichineloză.

 

În mediul rural însă, unii oameni nu merg la analize cu carnea de porc fiindcă la ei în comună, deşi este dispensar veterinar, nu există aparatura necesară pentru efectuarea testării. Un astfel de exemplu este comuna Bonţida, cu satele aparţinătoare, unde, la dispensarul veterinar din comună, nu există aparatura necesară pentru analiza cărnii de porc.

„Asta e o problemă la noi în comună. Cu toate că avem dispensar, aparatul este defect. Am încercat să vorbesc cu domnul director al Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) să găsească o soluţie, n-am reuşit, am vorbit doar cu un domn inspector, să vedem dacă se va rezolva ceva. La noi în comună se taie în fiecare an cam 1.000 de porci, iar în momentul de faţă, dacă oamenii vor să se ducă cu carnea la analiză, trebuie să meargă fie la Gherla, fie la Apahida sau Jucu.

Oamenii sunt doritori să-şi facă analiza cărnii, dar nu le convine să meargă mai mulţi kilometri până la cea mai apropiată localitate care are aparatura necesară. Chiar astăzi am primit trei telefoane din partea cetăţenilor să întrebe dacă pot să-şi facă analizele la noi în comună", a declarat primarul comunei Bonţida, Emil Cărhaţ.

Reprezentanţii DSV Cluj spun că pot răspunde solicitărilor cetăţenilor din judeţ care doresc să facă analiza cărnii de porc pentru depistarea „trichinellei spiralis". „Problema este că mai puţin de jumătate dintre cei care sacrifică porcii nu cer analize pentru parazitul care produce boala numită trichineloză. Circumscripţiile sanitar veterinare din Cluj, Dej, Turda, Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin, dar şi dispensarele din comune au program inclusiv sâmbăta, pentru a primi carnea spre analiză. De la Sărbătoarea Ignatului, în 20 decembrie, când se taie mai mulţi porci, vom avea program inclusiv duminica între orele 9 şi 12", a spus directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu.

La întrebarea ZIUA de CLUJ dacă în fiecare comună a judeţului se pot face analize la carne pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile proprii, Pivariu a afirmat: „ Cu câteva mici excepţii, unde nu este aparatură performantă, peste tot se pot face aceste analize".

Pe acest subiect, a intervenit marţi şi consilierul judeţean Mihai Seplecan, copreședinte executiv al PNL Cluj, care a afirmat: "Oamenii de la sate mi s-au plâns că fac zeci de kilometri pentru a-și verifica carnea de porc, că pierd bani pe drum și, din cauza suspiciunilor de infestare a cărnii pe care vor să o pună în vânzare, nimeni nu le-o cumpără".

" Nu știu ce normative s-au dat de la nivel național la Direcțiile Sanitar Veterinare, că, în loc să se rezolve problema specifică sezonului, în concordanță cu nevoile cetățenilor, acum se desfășoară campanii de vaccinare la câini, găini, cai și vaci. În consecință, îl rog pe prefectul Ioan Vușcan să comunice soluțiile gândite și transmise mai departe către Guvern în rezolvarea stării de fapt semnalate", mai arată Seplecan.

Vuşcan a declarat: "Noi nu am fost sesizaţi că ar exista asemenea probleme. Sigur că verificarea cărnii de porc este foarte importantă şi că toate dispensarele trebuie să aibă aparatura necesară pentru a putea face analizele. În urma semnalului primit de la d-voastră, o să ne sesizăm şi o să verificăm care este situaţia în comunele judeţului".

Trichineloza este o infecţie cauzată de trichinella spiralis, un parazit ce trăieşte în muşchii unor animale sălbatice, dar şi domestice, precum porcul. Infectia este contractata la om prin consumul de carne infestată insuficient preparată termic.

„În trichineloză, sursa de infecţie pentru om este în mod obişnuit porcul şi mult mai rar, în funcţie de obiceiurile alimentare ale populaţiei, alte animale, cum ar fi mistreţul, ursul, cabalinele. Trichineloza se întâlneşte în rândul acelor animale domestice sau sălbatice la care e cunoscut canibalismul. Porcii intră în categoria acestora din urmă, aşa încât se pot infesta ingerand chisturile parazitului odată cu cadavrele şobolanilor", scrie esanatos.com.

„Incubaţia bolii variaza de la 7 la 30 de zile si depinde de severitatea infectiei. In urma unei infecţii severe, perioada de incubaţie e mai scurtă, însă s-au semnalat cazuri grave, urmate de deces, în asociere cu o incubaţie lungă", mai scrie portalul esanatos.com.

 

 

Comenteaza