Foto Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie

Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie
Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie
Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie
Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie
Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie
Cluj-Napoca, oraşul de 5 stele, plin de... fecalele animalelor de companie

Clujenii sunt mari iubitori de animale, dar cu adunatul fecalelor de pe străzi sau de pe unde le apucă pe bietele patrupede, nu se prea omoară. Mai mulţi locuitori din oraş se plâng de mult timp că nu mai ai unde păşi în Cluj, fără să calci în fecale de câine.

Problema cu stăpânii de patrupede care nu strâng după animalele lor este una veche, valabilă în multe orașe. În toată lumea autoritățile se chinuie să îi învețe pe cetățeni această regulă de (super) bun simț. Clujenii spun că s-ar putea aduna bani frumoşi la bugetul local dacă autorităţile ar lua la purecat srăzile din oraş pe unde îşi plimbă iubitorii de animale patrupedele. 

"Şocant, anormal şi ilegal! O stradă întreagă din Cluj-Napoca este afectată de fecalele animalelor de companie. În data de 7 februarie 2022, în timp ce mergeam pe starda Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, am călcat în fecalele unor animale de companie. Nervos fiind, m-am uitat mai atent şi am observat ca erau foarte multe fecale pe spaţiul verde aparţinând străzii. Mi-a venit ideea să le filmez şi să le fac poză, cu gândul să mă adresez primăriei pentru a lua măsurile necesare. (...)", a scris un clujean pe pagina de Facebook Clujul Civic. 

În România, legea este foarte clară: dacă scoți la plimbare animalul de companie fără materialele necesare pentru a curăța după el, primești amendă (între 200 – 500 lei pentru persoane fizice / 200 – 1000 lei persoane juridice). Clară, însă nu și aplicabilă. Sau cel puțin nu este prioritară nici pentru Poliția Locală a municipiilor cum este şi cazul Clujului. 

"Ar trebui camere de filmat pe stradă pentru a-i descuraja pe cei care nu respectă legea. Când vremea este mai caldă se simpte un miros neplăcut, iar atunci cred că exista riscul mai mare de a se transmite la om şi la alte animale de companie unele bacterii cum ar fi Giardia, Salmonella, E. Coli şi viermii intestinali", mai scrie clujeanul pe Clujul Civic. 

La o lună distanţă de la prima constatare, în 3 martie 2022, trecand prin zonă acesta a remarcat că situaţia este identică şi a trimis sesizare pe site-ul primariei la: https://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro

Omul face apel la alţi cetăţeni din oraş care sunt nu doar iubitori de animale, ci şi iubitori de curăţenie şi igienă să trimită sesizări la primăria clujeană dacă observă fenomenul fecalelor de animale abandonate te miri pe unde prin oraş. "Să luptăm pentru un oraş curat!", mai scrie acesta. 

"Tot orașul e plin de rahat de 5 stele. Aici vreau să îi văd pe vitejii de la locală că dau amenzi la nesimțiții cu câini care nu strâng de pe jos. Primăria tace și înghite în schimb... Rușinos...", a comentat un alt cetăţean postarea de pe Clujul Civic. 

"Şi în centru, pe Andrei Şaguna, aproape zilnic sunt excremente de câine, dacă circuli pe ea seara pe întuneric, riscurile sunt mari. În plus, fiind pe jos o piatră cubică asezată rar, chiar dacă strâng proprietarii cainilor (dar nu toţi o fac), tot rămân urme de rahat printre pietre. Iată de ce strada e ocolită de trecători", a scris un alt clujean. 

"Din păcate același lucru aș putea zice și despre Strada Sanatorului. Zilnic coborâm, urcăm pe jos pe stradă și abia reușim să ocolim rahatul de câine. Proprietarii de câini îi lasă la liber pe stradă să își facă nevoile, ei nu ar face un pas pe jos", spun alţii. 

Realitatea e că şi la case mai mari se întâmplă la fel. În zona apartamentelor „luxoase” din Mănăştur, lângă complexul Winners, spaţiul verde frumos amenajat musteşte de fecale. Acum pot fi doar două variante, ori nici posesorii de standarde de locuire de lux nu stau bine la capitolul bun simţ, ori alţi clujeni mai invidioşi pe ei şi-au plimbat câinii prin grădinile lor şi, de ciudă, nu au mai adunat după ei. 

E ciudat că în 2022 încă ni se pare normal să facem slalom printre excremente de câine în drumul nostru prin oraș. Mai ales când există atâtea soluții la îndemâna oricui, la prețuri accesibile: pungi, săculeți, fărașe, etc. 

Comenteaza