CLUJ ESTE EUROPA? "Clădirile din centru sunt mutilate, desfigurate"

CLUJ ESTE EUROPA?
Centrul Clujul are clădiri frumoase, pe care indiferenţa autorităţilor şi zgărcenia proprietarilor le-a desfigurat, crede arhitectul Adrian Borda, profesor la catedra de proiectare şi urbanism de la Facultatea de Arhitectură.

Clădirile vechi dau farmec Clujului, dar ar trebui protejate de autorităţi, crede arhitectul Adrian Borda. Deşi există legi menite să ferească aceste imobile de mâna uneori criminală a oamenilor, nimeni nu le respectă. Exemple sunt la tot pasul.

"Clădirea de pe colţ (n.r. Eroilor colţ cu Herman Oberth) este o clădire-monument istoric, chiar dacă nu e un lucru din cale afară de interesant. Se vede pe ea o succesiune de mutilări. De la tencuielile de la nivelul parterului, tâmplăriile înlocuite la etaje fiecare în legea lui. A schimba tâmplăria ferestrelor, cu toate detaliile şi decoraţiunile înseamnă de fapt echivalentul cu a-i scoate unui animal ochii. Ferestrele sunt ochii imbobilelor. Le desfigurezi complet. În plus, rclame derizorii sunt lipite pe sticlă, iar firmele sunt complet disproporţionate", a afirmat Borda.

Cum este în Europa? "Într-o ţară civilizată, nimănui nu i-ar trece prin minte să intervină pe o casă-monument istoric, într-o zonă protejată sau pur şi simplu în oraş. Păi în aceeaşi zi apare poliţia construcţiilor", a explicat Adrian Borda.

Adrian Borda spune că este extrem de greu să impui reguli unor oamei obişnuiţiă să le ignore. "Cred că ar trebui perseverenţă şi câteva exemple spectaculoase. Nu să îl legăm de stâpul infamiei în piaţa publică, dar l-am pune să repare ceea ce a stricat", a spus arhitectul.

Comenteaza