Cel mai vândut medicament din România se cumpără ilegal VIDEO

Cel mai vândut medicament din România se cumpără ilegal VIDEO
Algocalminul rămâne pe primul loc în preferinţele românilor, desi de anul trecut se eliberează doar pe reţetă. Potrivit unui studiu, agolcaminul a fost cel mai bine vândut medicament din România în primele trei luni ale acestui an. Farmaciştii explică acest fenomen prin uşurinţa cu care medicii eliberează reţetele medicale, dar recunosc că există şi farmacii care încalcă regulile şi vând pe sub tejghea.

După ce unul dintre compuşii săi a fost declarat dăunător pentru sănătate, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis, la mijlocul anului trecut, ca algocalminul să fie vândut doar cu reţetă de la medicul de familie. Acest lucru nu pare să îi afecteze pe români, care continuă să îl cumpere în cantităţi impresionante. Potrivit unui studiu realizat de IMS Health România, [INTRĂ CARTON 1] algocalminul a fost cel mai bine vandut medicament în primele trei luni ale acestui an, cu aproape 3 milioane de cutii vândute. Pe locul al doilea se situează, la mică distanţă, Nurofenul, un alt medicament contra durerilor, urmat de Aspenter şi Parasinus.

ALGOCALMINUL BATE TOT

Algocalmin........... 2,9 milioane cutii vândute
Nurofen.............. 2,6 milioane cutii vândute
Aspenter............. 2,0 milioane cutii vândute
Parasinus............ 1,9 milioane cutii vândute
Paracetamol.......... 1,8 milioane cutii vândute

SURSA: IMS Health Romania

Medicii explică succesul de care încă se bucură prin preţul scăzut, în timp ce farmaciştii admit că e posibil ca medicamentul să fie vândut pe sub tejghea.

"Se eliberează în continuare pentru că oamenii îl folosesc de ani de zile şi îl folosesc cu succes mai ales pentru componenta de calmare şi datorită faptului că nu este foarte scump. La nivelul cabinetului unde lucrez eu am totuşi pacienţi care, datorită faptului că trebuie să vină să primească o reţetă, au decis să treacă pe alte produse", spune medicul de familie Ioan Mureşan.

Deşi spun că nu fac abuz de algocalmin, oamenii recurg la diverse metode pentru a-şi procura pastilele. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

O cutie de algocalmin costă între 5 şi 7 lei.

Reporter: C. Oanţă/ A. Nedelea
Imagine: Radu Morea

Comenteaza