Ce spun psihologii despre crima care a zguduit Clujul: Ucigaşii sunt nişte frustraţi. Pentru ei, restul oamenilor sunt proşti, sau vinovaţi, sau răi

Ce spun psihologii despre crima care a zguduit Clujul: Ucigaşii sunt nişte frustraţi. Pentru ei, restul oamenilor sunt proşti, sau vinovaţi, sau răi
Tinerii care au comis crima ce a zguduit Clujul sunt nişte persoane vulnerabile şi intolerante, spun psihologii.

Clujul, zguduit de crime

Crima care a zguduit Clujul a fost comisă de doi tineri aparent normali. 23 şi 21 de ani, aceasta este vârsta pe care o au Dumitru Pop şi Marian Sergiu, cei care l-au sugrumat cu şireturile de la o pereche de adidaşi pe Andrei Kurthy, de 18 ani. Nu s-au oprit aici: l-au urcat într-o maşină, l-au dus în pădurea din Igriţia şi i-au dat foc.

La numai o zi după depistarea vinovaţilor de crimă, un alt incident i-a uimit pe clujeni. De această dată, un elev din clasa a X-a şi-a înjunghiat un coleg chiar în faţa liceului. Victima a fost transportată la spital.

Cele două evenimente violente atât de apropiate în timp au fost comentate pentru ziuadecj.ro de psihologul Daniel David.

"Aceşti tineri sunt nişte persoane vulnerabile", cred psihologii

Psihologii spun că aceşti indivizi se încadrează în tipologia persoanelor vulnerabile, sensibile şi intolerante, care din neputinţa de a-şi depăşi propriile frustrări recurg la gesturi extreme.

Potrivit prof. univ. dr. psiholog Daniel David, un asemenea comportament violent are la bază trei mecanisme psihologice. "Persoanele cu un comportament agresiv au o gândire absolutistă rigidă, ele întotdeauna spun trebuie, în loc de mi-aş dori. Alt mecanism psihologic caracteristic este şi lipsa de toleranţă, care duce la frustrare şi, nu în ultimul rând, aceşti oameni îi depreciază pe alţii, încadrându-i într-o evaluare globală. Pentru ei, restul oamenilor sunt proşti, sau vinovaţi, sau răi", explică David.

Mediul este cel care îi determină pe criminali să acţioneze

Specialiştii în psihologie nu neagă faptul că rolul familiei în asemenea cazuri este unul relevant, dar nu şi cel mai important. Factorul determinant în acţiunile acestor tineri îl reprezintă mediul social, şcoala şi abia pe a treia poziţie sunt părinţii sau tutorii.

Potrivit psihologilor, e foarte posibil ca numărul tinerilor cu tulburări de comportament să nu fie cu mult în creştere faţă de anii trecuţi, ci doar să se acorde mai multă atenţie acestor cazuri. Pentru prevenirea lor, însă, pezenţa unor specialişti în domeniu la nivelul instituţiilor de învăţământ este una absolut necesară.

 

Comenteaza