Ce măsuri conține proiectul legii privind starea de alertă de după 15 mai

Ce măsuri conține proiectul legii privind starea de alertă de după 15 mai

Proiectul trimis spre aprobare Parlamentului privind starea de alertă prevede, printre altele, că restaurantele și terasele rămân închise, iar cetățenii vor fi obligați să poarte mască de protecție la serviciu, în spațiile publice închise și în transportul în comun.

Potrivit proiectului, pe durata stării de alertă, masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise – în magazine, la locul de muncă, în transportul public, iar slujbele religioase vor putea fi desfășurate cu condiția menținerii distanțării sociale, a anunțat luni Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

În domeniul sănătăţii, se păstrează prevederea privind ocuparea posturile vacante sau temporar vacante, din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea acestui minister, acestea putând fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.

În ceea ce priveşte educaţia, în perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege şi până la eliminarea restricţiilor, unităţile de învăţământ preuniversitar organizează activităţi din planul de învăţământ în mediul online.

Vor fi date și sancțiuni. Acestea vor fi corelate cu ordonanța 2 din 2001, a mai spus Dancă.

Potrivit proiectului, pe durata stării de alertă restaurantele rămân închise, dar vor fi permise activitățile de comercializare a produselor alimentare și băuturilor care nu presupune rămânerea clienților în spații. Este vorba, în acest caz, de activități de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienți.

În ceea ce privește centrele comerciale, sunt permise activitățile de vânzare a produselor electronice și electrocasnice dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu, ca și până acum. De asemenea, este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Și aici sunt prevăzute câteva excepții, pentru activitățile de tip curățătorie, cabinete stomatologice și optică medicală.

Proiectul adoptat luni de Guvern, care priveşte prevenirea şi combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai, a fost transmis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă.

Comenteaza