Cazul avionului ultrauşor prăbuşit în Maramureş: Anchetatorii iau în calcul toate variantele - defecţiune tehnică, eroare de pilotaj şi condiţii meteo

Cazul avionului ultrauşor prăbuşit în Maramureş: Anchetatorii iau în calcul toate variantele - defecţiune tehnică, eroare de pilotaj şi condiţii meteo
Ancheta în cazul avionului ultrauşor prăbuşit în Maramureş a fost preluată de Parchetul Curţii de Apel Cluj şi specialişti ai Centrului de Investigare pentru Securitatea Aviaţiei Civile (CIAS), anchetatorii luând în calcul toate variantele - defecţiune tehnică, eroare de pilotaj şi condiţii meteo.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Maramureş, Dumitriţa Rus, a declarat corespondentului Mediafax că ancheta în cazul prăbuşirii avionului ultrauşor la Copalnic Mănăştur, soldată cu decesul pilotului şi rănirea gravă a pasagerului, a fost preluată, duminică dimineaţă, de procurori de la Parchetul Curţii de Apel Cluj.

În paralel cu cercetarea procurorilor, specialiştii Centrului de Investigare pentru Securitatea Aviaţiei Civile (CIAS) au început o anchetă la locul prăbuşirii avionului.

Potrivit investigatorului CIAS Eugen Suciu, epava avionului va fi ridicată de la locul prăbuşirii şi transportată într-un hangar la Bucureşti, unde "va fi analizată bucată cu bucată".

"Căutam fiecare probă, o fotografiem, o filmăm, facem o schiţă a accidentului, ca sa putem ridica epava. Ulterior, epava va fi transportată la un loc hotărât de CIAS, avem un hangar la dispoziţie la Bucureşti. Din nefericire, această aeronavă nu are zborul înregistrat, aşa că va trebui să presupunem ce s-a întâmplat. Nu putem utiliza date obiective, trebuie să ne bazăm pe datele martorilor. Din nefericire, avem o victimă decedată, pilotul, dar din fericire avem un martor ok, pasagerul, care ne va spune ce s-a întâmplat", a declarat, la locul accidentului, Eugen Suciu.

Citeşte şi: Un avion ultrauşor s-a prăbuşit în Maramureş: Un bărbat a murit şi altul a fost rănit. Cauza accidentului aviatic ar fi oprirea motorului
Suciu a precizat că la ora actuală anchetatorii iau în calcul toate variantele, de la o defecţiune tehnică, până la eroare de pilotaj şi condiţii meteo şi se va reconstitui ultima fază a zborului.

"Ancheta este una dificilă, vom analiza toată epava, iar acest lucru poate dura un an, doi, cât e necesar. Avem obligativitatea ca, la fiecare an care trece, să facem declaraţii despre stadiul anchetei, dar nu ne putem grăbi", a spus investigatorul CIAS.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia-Mare, Vasile Pop, a declarat corespondentului MEDIAFAX că anchetatorii au ajuns, duminică dimineaţă, la spital, unde au stat de vorbă cu pacientul internat la Terapie Intensivă.

"Starea pacientului este stabilă, este conştient şi vorbeşte, este internat la Terapie Intensivă şi în această dimineaţă (duminică - n.r.) a stat de vorbă cu anchetatorii. Pacientul va mai rămâne internat la Terapie Intensivă încă trei-patru zile, deoarece este un pacient cu o stare mai delicată, acum câţiva ani a fost supus unui transplant renal", a declarat Vasile Pop.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Baia-Mare a precizat că pasagerul rănit în accidentul aviatic a suferit o fractură la coloană şi o fractură de femur cu deplasare, iar în zilele următoare se va decide dacă va fi supus sau nu unei intervenţii chirurgicale, însă "deocamdată nu se pune problema unui transfer într-o altă unitate medicală".

Un bărbat a murit şi altul a fost rănit, sâmbătă seară, după ce avionul ultrauşor în care se aflau s-a prăbuşit pe un câmp din apropiere de localitatea Copalnic Mănăştur, judeţul Maramureş.

"La faţa locului ne-am deplasat cu un echipaj de terapie intensivă mobilă şi un echipaj de urgenţă de la SMURD Baia Mare. La locul prăbuşirii avionului am găsit pilotul în stop cardiorespirator, a fost resuscitat, însă până la urmă s-a constatat decesul. Bărbatul care era pasager în avion a fost transportat la spitalul din Baia Mare, este conştient, dar are multiple traumatisme. După ce va fi examinat, medicii vor decide dacă rămâne în spitalul din Baia Mare sau va fi transferat în altă parte", declara, sâmbătă seară, Oana Alexa-Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.

Ea preciza că avionul ultrauşor este particular şi opera şi pe un aerodrom particular aflat în apropierea locului unde s-a prăbuşit.

Potrivit prefectului de Maramureş, Anton Rohian, o echipă de procurori şi poliţişti judiciarişti a început cercetările la locul prăbuşirii avionului.

Conform sursei citate, în momentul prăbuşirii, avionul ultrauşor, care aparţine unui aeroclub din Târgu Mureş, se afla în procedură de aterizare.

Prefectul spunea că pilotul avionului, care a decedat în urma accidentului, era din Satu Mare şi avea 63 de ani şi efectua ore de instructaj cu bărbatul rănit, în vârstă de 43 de ani.

"Pilotul de 63 de ani era, practic, proprietarul acestui avion. Avea toate aprobările din punctul de vedere al acestui zbor", spunea Anton Rohian.

 

Comenteaza