Cauza INCENDIULUI din Iara: Se repetă povestea cu izolarea necorespunzătoare a coşului de fum

Cauza INCENDIULUI din Iara: Se repetă povestea cu izolarea necorespunzătoare a coşului de fum

O familie din localitatea Iara, județul Cluj, a rămas în seara de 16 ianuarie, fără acoperișul casei în care locuiau după ce un incendiu puternic l-a făcut scrum.

Acoperișul unei case din Iara cu o suprafață de aproximativ 200mp, a fost cuprins în totalitate de flăcări, a transmis ISU Cluj în seara de 16 ianuarie.

În ciuda avertismentelor constante ale pompierilor, şi de data aceasta incendiul ar fi izbucnit tot din cauza izolării necorespunzătoare a coşului de fum.

"A fost vorba despre coșul pentru evacuarea fumului izolat necorespunzător față de materiale combustibile", a transmis ISU Cluj în dimineaţa de miercuri, 17 ianuarie. 

Pompierii clujeni au avut în iarna aceasta mai multe intervenții din cauza coșurilor de fum izolate necorespunzător. Drept urmare, pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplăcute ce pot avea urmări grave, pompierii clujeni reamintesc populației câteva măsuri de prevenire:

- verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului;
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de incălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:
— nu utilizați instalații electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizații, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
— nu suprasolicitați circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depășesc puterea nominală a acestora.
— nu utilizați mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
— supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecție (termostat), deoarece acestea pot să nu funcționeze la parametrii prevăzuți şi deconectați-le în cazul în care apar defecțiuni sau părăsiți încăperea respectivă.

Toate recomandările pompierilor sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro.

Comenteaza