Cât tupeu! Un escroc s-a dat drept politist si reprezentant al Consulatului Noii Zeelande. Totul, pentru a fraieri o femeie

Cât tupeu! Un escroc s-a dat drept politist si reprezentant al Consulatului Noii Zeelande. Totul, pentru a fraieri o femeie
Politistii desfasoara cercetari pentru prinderea persoanelor care ar fi înselat o femeie de 61 de ani prin metoda "Accidentul". În acest context, oamenii legii au transmis câteva sfaturi prin care sa va feriti de escroci.

În fapt, femeia, cetatean al municipiului Turda, a fost sunata de un barbat care s-a prezentat ca fiind politist, iar ulterior reprezentant al Consulatului Noii Zeelande, si i-a solicitat bani pentru a-i ajuta fiul.

Apelantul a invocat ca fiul femeii ar fi cauzat un accident de circulatie, ranind grav o mama si fetita acesteia, angajate regulamentar în traversarea strazii. Mai mult, partii vatamate i-a fost dat la telefon „fiul", care, printre hohote de plâns, îi cerea disperat ajutorul.

Din fericire, victima a sesizat politia imediat dupa ce ar fi pus banii în contul celor care au contactat-o. Politistii au intervenit de îndata si au reusit sa blocheze efectuarea transferului bancar de aproximativ 8.000 de lei.

Cu acest prilej, oamenii legii reamintesc ca cele mai multe persoane înselate prin metoda "Accidentul" sunt femei vârstnice care locuiesc singure. "Ele nu pun la îndoiala inten?iile celor din jur, chiar ?i pe cele ale strainilor. Mai mult, genul de evenimente relatate le stârneste o puternica reactie emotionala. Toate aceste trasaturi le transforma în <victime perfecte>",  precizeaza politistii.

Pentru a evita repetarea unor astfel de incidente, persoanele care au rude apropiate ce se încadreaza în profilul victimelor acestui tip de înselaciune sunt rugate sa le previna asupra modului de operare folosit de catre infractori si despre cum se pot proteja de acest gen de escroci.

Sfaturi pentru a nu deveni victimele escrocilor

Chiar daca gravitatea evenimentului prezentat pot perturba gândirea analitica si chiar daca primul impuls firesc al oricarui parinte este sa îsi ajute copilul aflat în nevoie, este esential sa verifice informatiile primite. Trebuie sa aiba în vedere faptul ca autorii acestui tip de înselaciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, pentru a câstiga încrederea interlocutorului si a-l convinge pe aceasta de veridicitatea celor relatate.

Nu uitati ca în astfel de cazuri infractorii se bazeaza pe starea de soc si teama care pun stapânire pe cei mai multi dintre interlocutori. Nu reactionati cum se asteapta cei care vor sa va însele! Nu actionati precipitat!

Politistii clujeni recomanda sa nu trimiteti sume de bani unor persoane necunoscute si sa va adresati celei mai apropiate unitati de politie sau sa apelati numarul unic de urgenta 112, ori de câte ori aveti suspiciuni cu privire la faptul ca ati putea fi urmatoarea victima a unei infractiuni de înselaciune.

De aceeasi recomandare trebuie sa tineti cont si atunci când sunteti apelati pe telefonul mobil ori vi se trimit SMS-uri prin care persoane ce se recomanda a fi reprezentantii unor societati comerciale va anunta ca ati câstigat premii mari în bani sau produse de valoare. Totodata, va sfatuim sa nu furnizati datele personale.

Analizati cu atentie informatiile primite si puneti cât mai multe întrebari pentru a verifica veridicitatea informatiilor.

 

Comenteaza