Casa viitorului, nava pentru transportul de pasageri şi robotul-menajeră, prezentate la Cluj

Casa viitorului, nava pentru transportul de pasageri şi robotul-menajeră, prezentate la Cluj
Peste 300 de proiecte, printre care şi casa viitorului, “menajera” Jenny, nava spaţială pentru transportul de pasageri sau lampa “magică”, au fost prezentate miercuri la Cluj, în cadrul unui salon internaţional de inventică.

"Casa viitorului" a fost prezentată la Cluj, în cadrul unui eveniment dedicat inventicii. Specialiştii propun soluţii inovative în domeniul construcţiilor: în doar câteva minute, un container este capabil să îşi multiplice de două ori volumul, tranformându-se rapid în spaţiul ideal pentru lucru sau odihnă. De fapt, casa poate fi personalizată în funcţie de necesităţile fiecăruia, fiind concepută în scopul de a fi folosită atât pe post de casă de vacanţă, cât şi pe post de birou. "Avantajul este că odată ajuns la locaţie, se extinde manual şi în aproximativ trei minute ajunge ajunge la o suprafaţă de circa 22 mp, iar mobilierul rămâne pe poziţie. Are pereţi din panouri termoizolante şi nu ai nevoie de autorizaţie de construcţie: practic iei conteinerul, îl transporţi şi îţi poţi desfăşura activitatea", a explicat Mihai Dumbravă, inventatorul. Casa are 6 metri lungime şi 2,50 lăţime şi stă pe patru puncte de rezemare. Preţul unei astfel de construcţii ajunge la circa 10.000 de euro.

Image and video hosting by TinyPic

Foto: Casa viitorului - container expandabil cu modulde pivotante


Tot în cadrul salonului de inventică a fost prezentat un corp de iluminat care la prima vedere pare unul banal, însă properietăţile pe care le are ne semnalează că nu avem de a face cu o lampă clasică: mai exact, invenţia unor antreprenori din Bucureşti monitorizează calitatea aerului şi calitatea iluminării. Cu alte cuvinte, sistemul alarmează vizual şi sonor existenţa în aer a monoxidului de carbon sau a altor gaze, dar şi monitorizează, respectiv compensează nivelul de iluminare din încăpere. „De mai mult timp cochetam cu ideea de a crea acest obiect, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi am ales doi parametri: calitatea luminii şi puritatea aerului. Lampa reuşeşte să reţină impurităţi până la 0,1 microni, ceea ce înseamnă orice purtător de bacterie, şi, în timp, să purifice aerul", a explicat Răzvan Ungurelu, co-inventator al lămpii. În plus, sistemul poate acţiona şi ca un „scut" anti-hoţi. "Mai are şi o funcţie prin care poate fi activată lampa dacă eşti plecat: de exemplu dacă eşti plecat, poţi să îi dai câteva comenzi să se aprindă la ora la care ştii tu că vii de obicei acasă, poate chiar să genereze şi sunete sau muzică şi atunci dă senzaţia că e locuită casa", Răzvan Ungurelu.

Image and video hosting by TinyPic Foto: Lampa pentru controlul şi monitorizarea aerului şi a iluminării

 

Un grup de studenţi de la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a creat un robot umanoid, „Jenny 5", care poate ţine locul unei menajere, fiind capabil să fie un real ajutor în treburile gospodăreşti de zi cu zi. În plus, robotul poate să ajute şi persoane cu dizabilităţi, să facă anumite acţiuni pentru ele. "Noi am realizat un robot umanoid care ar trebui să poată culege vase sau căni, să le pună într-o stivă, să le pregătească pentru a fi ulterior spălate. Poate fi programat să facă şi mai multe funcţii, să care obiecte şi este capabil să recunoască feţe umane şi gesturi", a declarat Horea Mureşan, student. Costul unui astfel de robot ajunge la circa 1.000 de euro, spun tinerii, la care se adaugă şi valoarea unui gadget care să fie folosit pe post de unitate de comandă.

Image and video hosting by TinyPic Foto: Jenny 5, robotul conceput de studenţii UBB

Din şirul proiectelor prezentate în cadrul salonului cercetării, inovării şi inventicii nu au lipsit nici cele din domeniul roboticii medicale. O echipă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a conceput o "familie" de roboţi paraleli pentru biopsia prostatei. "Sunt două structuri robotice dezvoltate pentru diagnosticul precoce şi ţintit al cancerului de prostată. Cele două structuri sunt dezvoltate în colaborare cu o echipă de urologi din cadrul UMF şi o societate specializată în domeniul echipamentelor medicale. Ideea acestor roboţi este de a depista ţintit tumorile mici, lucrurile care în abordările clasice nu este posibil, terapia curentă făcându-se în orb, fără a putea avea un diagnostic precis şi corect", a explicat Călin Vaida. Fiecare din structurile robotice este alcătuită din câte două module: unul pentru ghidarea sondei ecografice endorectale, celălalt pentru ghidarea sistemului de biopsie. 

Image and video hosting by TinyPic Foto: Proiect de robotică medicală, prezentat în cadrul salonului de inventică

 

Studenţii Universităţii Tehnice au prezentat şi o machetă a unui bloc turn de 29 de etaje, construit din lemn de balsa, care rezistă la cutremure de o intensitate mai mare decât cele înregistrate vreodată în România, spre exemplu. "O să testăm macheta la trei cutremure, din care al treilea va avea o intensitate de 9,4 pe scara Richter, deci un cutremur foarte puternic. Noutatea e că în fiecare an aducem un design nou, nu vrem să mergem cu acelaşi tip de structură, vrem ceva total diferit", spun tinerii. Macheta studenţilor clujeni urmează să fie prezentată la un concurs care se va desfăşura, în aprilie, în San Francisco (SUA). 

Image and video hosting by TinyPic Foto: Macheta studenţilor clujeni, concepută pentru a rezista la cutremure puternice


În cadrul salanoul de inventică a fost prezentat şi prototipul unei nave spaţiale dotate cu motoare magnetoplasmodinamice de foarte mare putere, capabilă să transporte un număr mare de pasageri sau cantităţi mari de materiale în întreg sistemul solar, după cum spun chiar autorii proiectului. "Nava are motoarele cele mai puternice care au fost create până acum. Ele, însă, necesită o energie electrică foarte, foarte mare, energie care nu poate fi livrată în mod normal de nicio centrală creată până în prezent. Ideea de bază e că noi creăm un fascicul de lumină concentrată, deci corectată, pe care o dirijăm spre navă; dirijând acest fascicol spre navă, motorul poate fi alimentat cu putere electrică de ordinul MW, în felul acesta se pot obţine nave spaţiale cu motoare magnetoplasmodinamice foarte puternice, care pot asigura călătorii în sistemul solar pentru pasageri şi pentru mărfuri, iar noi prevedem că aceste călătorii s-ar putea extinde nu numai până la Marte, ci chiar spre alte planete din sistemul solar", a explicat Constantin Sandu, membru al echipei care a creat proiectul. Pentru a duce la bun sfârşit ideea, cercetătorii au nevoie de fonduri de ordinul miliardelor de euro.

În cadrul salonului internaţional al cercetării, inovării şi inventicii, ProInvent, au fost prezentate dintr-o gamă variată de domenii de cercetare: de la tehnologie şi mecanică până la medicină sau alimentaţie. Ediţia din acest an reuneşte peste 60 de entităţi, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.

Comenteaza