Candidat la “bacul” de toamnă: “Mi-am petrecut vara la mare”

Candidat la “bacul” de toamnă: “Mi-am petrecut vara la mare”
Aproximativ 160 dintre absolvenţii de liceu care s-au înscris pentru a susţine proba scrisă de limba română la bacalaureatul de toamnă au absentat de la examen.

Majoritatea celor care au ieşit de la proba de română a examenului de bacalaureat care a început ieri au spus că subiectele au fost mai uşoare faţă de cele din luna iulie. La nivelul judeţului Cluj, nu au existat tineri care să încerce să copieze, însă candidaţii nu s-au lăudat că ar fi stat prea mult cu „burta pe carte" în cursul verii, unii petrecându-şi vacanţa la mare.

Candidaţii la examenul de bacalaureat au trebuit să răspundă, la primul subiect al probei scrise de limba şi literatura română, mai multor cerinţe cu privire la un fragment din poezia „De-or trece anii..." de Mihai Eminescu, iar la subiectul al doilea liceenii au avut de scris un text argumentat pornind de la o afirmaţie a lui Lucian Blaga cu privire la munca eficientă. La cel de-al treilea subiect, candidaţii au avut de scris un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat. „Nu au existat probleme la bacalaureat, nu au fost candidaţi care să încerce să copieze. Am avut 1.266 de înscrişi la proba de limba română, iar dintre aceştia s-au prezentat la examen 1.107", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Aceştia au fost supravegheaţi de 180 de camere video şi de aproximativ 250 de profesori asistenţi.

La centrul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" erau înscrişi pe liste aproximativ 300 de absolvenţi de liceu. Raul Roba, de 30 de ani, absolvent al Grupului Şcolar "Alexandru Borza" a fost mulţumit de subiectele pe care le-a primit. El a susţinut, ieri, "examenul de maturitate"pentru a treia oară. "La examen e în funcţie de cât înveţi, dacă vii pregătit, ştii şi scrii, dacă nu, stai şi te uiţi pe pereţi. Am avut un text dintr-o poezie a lui Eminescu, la subiectul doi a trebuit să scriem ce înseamnă munca eficientă, iar la cel de-al treilea subiect am avut de scris despre un roman. Eu am dat examenul pentru mărire, pentru că acum, având în vedere că nu mai sunt note la probele orale, trebuie să ai media şase la trei materii", a spus Roba, care şi-a propus ca anul următor şcolar să fie student.

"E a treia oară când dau bacul. Vreau să dau la facultate. Deocamdată nu m-am hotărât la ce facultate să dau pentru că vreau mai întâi să iau bacul. Nu m-am pregătit mult. Am învăţat în ultimele două săptămâni, eu lucrez şi timpul nu îmi permite", a spus Roba. Gabriel Băbălău, de la Colegiul Tehnic Energetic, a luat anul trecut nota 6,55 la limba şi literatura română. "A fost destul de uşor examenul din moment ce am învăţat. Am dat pentru a treia oară bacul, iar până acum nu mi-a ieşit media. Eu sunt înscris la o postliceală pentru asistenţi medicali şi apoi o să dau şi la facultate. Anul trecut am luat 6,55 la română, iar acum mă aştept să iau peste şapte. Trăiesc cu speranţa", a spus Băbălău.

Cu speranţa de a lua note de trecere a venit la examen şi Traian Paul, de 25 ani, un tânăr, care a mărturisit că şi-a petrecut o parte din vară la mare. "A fost uşor examenul. Dau bacul pentru prima dată pentru că nu m-am înscris în prima sesiune. Mi-am petrecut vara la mare. Am şi învăţat, dar nu trebuie să stai zi de zi ca să înveţi. Mă aştept să iau şase-şapte. Dacă o să iau note de trecere o să merg la facultate", a spus Traian Paul, care lucrează ca agent de vânzări. Tudor Fantea, de 20 ani, susţine, în aceste zile, examenul de bacalaureat pentru a patra oară. "Vreau să îmi măresc media. Anul trecut am luat 5,20 la română, iar acum mă aştept să iau peste opt. Subiectele au fost mult mai uşoare. Vineri mai am de dat proba la biologie şi vreau să văd cum o să fie pentru că acolo îmi e teamă. La limba română m-am pregătit toată vară, la biologie sper să iau cinci", a spus Tudor Fantea, care a mărturisit că nu a luat meditaţii pentru a trece probele "de foc" ale bacului.

 

 

Comenteaza