Bomba cu hidrogen detonată de Coreea de Nord a provocat un cutremur de 6,3

Bomba cu hidrogen detonată de Coreea de Nord a provocat un cutremur de 6,3
Coreea de Nord anunță oficial că a testat cu succes o bombă cu hidrogen: explozia a provocat un cutremur de 6,3 pe scara Richter.

Regimul nord-coreean a anunţat duminică dimineaţă că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian, relatează BBC.

Televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un ”succes complet”, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord, conform Wall Street.

Acest anunţ vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 în nord-estul peninsulei coreene, unde există un poligon nuclear al regimului de la Phenian.

Presa sud-coreeană a publicat mai multe imagini în care Kim Jonh-un pare că semnează ordinele pentru detonarea bombei cu hidrogen la Punggye-ri. Autorităţile sud-coreene susţin că mişcarea sesmică a avut loc în districtul Kilju, unde este situat poligonul de teste nucleare Punggye-ri.

”Puterea este de 10 sau de 20 de ori mai mare decât în alte teste anterioare. Această scala este la nivelul la care oricine poate spune că e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen”, a declarat Said Kune Y. Suh, un profesor de inginerie nucleară de la Universitatea Naţională din Seul.

Comenteaza