Boema nouă, deschisă din weekend

Boema nouă, deschisă din weekend
Grădină de vară a imobilului monument istoric, lăsată în paragină ani în şir, reintră pe piaţa localurilor de vineri. Primul pas al proiectului: deschiderea curţii interioare.

Urmează spaţii de bar, local, cramă şi loc de evenimente, în clădire, conform planurilor proprietarilor. Relansarea Boemei în noua formulă a fost pregătită printr-o asociere între un om de afaceri cu activitate în energie şi telecom şi proprietarii unui alt local din centru, mai tânăr pe piaţă, Toulouse.

Cu toate că imobilul a fost achiziţionat acum aproape trei ani, noii proprietari, omul de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup) şi soţia sa, au dat drumul proiectului de restaurare abia în 2013. Aceştia au închiriat locaţia asociaţilor care administrează cafeneaua-braserie Toulouse, din Piaţa Unirii, iar investiţiile necesare ar urma să fie realizate în parteneriat de către proprietari şi chiriaşi. Lucrările de restaurare şi de consolidare ale clădirii, dar şi amenajarea în formă nouă a cândva celebrei grădini de vară din curtea interioară a imobilului de pe str. Iuliu Maniu au început abia în acest an. „Am ezitat să începem acest proiect, care se dovedeşte unul complicat. Am avut deja probleme cu vecinii din apropiere, nemulţumiţi că, după atâţia ani de linişte, grădina se redeschide. Imobilul a ajuns într-o stare de degradare foarte avansată, aşa că nu am vrut să îl lăsăm să fie un pericol public. Lucrurile s-au legat şi împreună cu cei de la Toulouse, care au experienţă în acest domeniu, am reuşit să găsim o formă de valorificare a acestui loc. Deocamdată avem grădina de vară, dar se va lucra lunile următoare şi la restul spaţiilor, în interiorul clădirii, astfel încât, după ce vine vremea rece, iar grădina nu va mai putea funcţiona, să avem deschise spaţii din interior", a explicat Simion Mureşan.

Funcţiunile care ar putea fi amenajate în clădire sunt legate de destinaţia deja stabilită. „Un club ar merge bine în acest loc, însă spaţiul de la subsol este prea mic pentru această destinaţie; acolo ar putea fi amenajată mai potrivit o cramă. În interior se mai pot face un local, un bar, iar în spaţiul amplu din pod e posibilă realizarea unei săli pentru evenimente. Aceste lucruri urmează să fie stabilite în perioada următoare, deocamdată aşteptăm brief-ul de la client", a precizat arhitectul Corvin Cristian, responsabilul de proiect. Acesta a semnat designul mai multor restaurante și localuri din București, printre care Energiea, Atelier Mecanic, Lacrimi și Sfinți. Deocamdată la Boema clujeană s-au pus mese şi scaune din lemn în curte, poteci de piatră printre parcelele de iarbă şi copaci (conectaţi prin fire cu globuri de lumină atârnând printre crengi şi între arbori), un cuptor exterior, un bar în „seră" şi au fost chemaţi să testeze locul prietenii celor care au pornit afacerea. Prima seară a fost una cu circuit închis, cu o masă a milionarilor discreţi (cu Ovidiu Turcu şi Mircea Ilea printre oaspeţi), cu invitaţi din domeniul hotelier (Sorin Dan, Roxana Ghiran), arhitecţi, clienţi ai Toulouse cu pantaloni albi şi rochii lungi şi salopete. Prietenii nu au uitat cadourile: o icoană, o şampanie roz, un bonsai au venit la grădina de vară la pachet cu invitaţii.

Proprietatea, clasificată ca monument istoric, cu grădină de vară şi imobil de patru niveluri (subsol, parter, etaj şi pod) a fost cumpărată în 2011, dar noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă, pentru ca în 2013 să decidă să lanseze noul proiect. Când a fost oficial scoasă la vânzare, preţul de pornire anunţat era de 1,7 milioane de euro, însă apoi acesta a ajuns la 1 milion. Clădirea istorică a fost construită acum 180 de ani. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea amplasată la frontul străzii e structurată pe patru niveluri. Proprietatea a revenit în circuitul public odată cu Zilele Arhitecturii şi Photo România Festival.

 

 

Etichete
Comenteaza