Boc: Guvernul vrea preţuri corecte, nu umflate, la medicamente şi revizuirea sistemului de achiziţie

Boc: Guvernul vrea preţuri corecte, nu umflate, la medicamente şi revizuirea sistemului de achiziţie
Guvernul trebuie să oprească risipa fondurilor publice în sănătate şi să asigure preţuri corecte, nu umflate, la medicamente, strategie care poate fi aplicată prin furnizarea preponderent a medicamentelor generice, mai ieftine, şi restructurarea întregului sistem de achiziţie, afirmă premierul Boc.

Prim-ministrul a precizat că a transmis aceste indicaţii atât ministrului Sănătăţii, cât şi preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), arată Mediafax.

"Avem nevoie de o concepţie foarte clară, pe care am prezentat-o atât ministrului Sănătăţii, cât şi şefului Casei: sunt tot mai mulţi bani care s-au investit în sănătate, dar din nefericire nu se văd rezultatele, astfel că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stopăm risipa în cheltuirea banului public în sănătate. Al doilea lucru care trebuie făcut concomitent este să asigurăm medicamente, dar la preţuri corecte, nu umflate. Pentru asta trebuie aplicate, unde se poate, medicamente generice, care costă mai puţin, şi restructurat întregul sistem de achiziţie publică a medicamentelor", a spus Boc.

Premierul a adăugat că fondurile cheltuite de stat pentru achiziţia de medicamente s-au dublat în ultimii opt ani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid". Ulterior, aseară, preşedintele asociaţiei producătorilor de medicamente generice din Cluj, Dragoş Damian, a acuzat această situaţie şi a reclamat că grupuri de interese pun piedici reformelor de sănătate. Damian este şi directorul producătorului clujean de medicamente, Terapia SA. Vezi aici toată declaraţia

Comenteaza