Directorul Terapia: “Un lobby extrem de agresiv a stopat reformele iniţiate în sănătate”

Directorul Terapia: “Un lobby extrem de agresiv a stopat reformele iniţiate în sănătate”
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), condusă de la Cluj, atrage atenţia asupra efectelor “dezastruoase” pe care le-ar putea avea neplata arieratelor asupra producătorilor de medicamente cu facilităţi de producţie în România, după anunţul în acest sens al preşedintelui Traian Băsescu.

Organizaţia arată că oferă soluţii alternative pentru rezolvarea problemelor în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor din sistemul de sănătate. "Dintre producători, primii şi cei mai loviţi de orice întârziere suplimentară în plată sunt fabricanţii de medicamente generice care au şi capacităţi de producţie în România şi care plătesc taxe şi impozite către bugetul de stat şi către administraţiile publice locale", arată preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian, care este şi directorul producătorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy. El spune că, dacă datoriile nu vor fi plătite, situaţia va duce la blocarea, "în scurt timp", a activităţii producătorilor români de medicamente. Situaţia ar determina întârzieri la plată către bugetul de stat, disponibilizări ale unui număr "însemnat" de angajaţi, îngheţarea investiţiilor şi dispariţia din procesul de fabricaţie a unei game largi de produse de bază utilizate în terapiile acute sau cronice. "Astfel, se loveşte dublu - atât în pacienţi, cât şi în economia naţională", crede Damian. Acesta arată că formarea unor arierate suplimentare ar fi cauzată, în primul rând, de utilizarea excesivă a medicamentelor scumpe, al căror consum nu este corelat cu posibilităţile de finanţare.

"Realitatea este că ne confruntăm cu un lobby extrem de agresiv împotriva introducerii pe scară largă a medicamentelor generice, dus de grupuri de interese ce au reuşit să stopeze reformele iniţiate în sănătate. De fapt, scăderea cu doar 1% a utilizării terapiilor generice înseamnă o gaură în bugetul de stat sau la pacient de 60 de milioane de lei. O simulare pe datele reale de piaţă demonstrează, de exemplu, că utilizarea substituţiei generice în terapia diabetului ar conduce la economii anuale de 20 milioane de euro, bani utilizabili suplimentar pentru reducerea listelor de aşteptare a pacienţilor ce necesită tratamentul unor boli de o gravitate maximă, unde fiecare zi de întârziere poate echivala cu o condamnare la moarte", a declarat Dragoş Damian.

 

 

Comenteaza