Biserica Romano-Catolică revendică Facultatea de Litere VIDEO

Biserica Romano-Catolică revendică Facultatea de Litere VIDEO
Clădirea Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai de pe str. Horea este revendicată de Biserica Romano-Catolică. Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, spune că problema ar putea fi rezolvată pe cale amiabilă.

UBB se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foştii proprietari, conform unei analize guvernamentale. Biserica Romano-Catolică revendică o singură clădire a universităţii, fiind vorba de cea în care funcţionează acum Facultatea de Litere. „Din punctul meu de vedere, situaţia e foarte bună, pentru că mai multe probleme litigioase s-au rezolvat deja de-a lungul timpului. UBB, posedând în Cluj câteva zeci de clădiri, a mai rămas cu anumite probleme din acest punct de vedere, dar ele se rezolvă amiabil sau pe calea justiţiei. Din câte ştiu eu, cea mai importantă problemă e legată de clădirea de pe str. Horea, unde funcţionează Facultatea de Litere şi în legătură cu care sunt anumite discuţii cu Biserica Romano-Catolică. Problemele sunt pe cale de a fi rezolvate pe cale amiabilă", a spus rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Acesta a precizat că faţă de instituţia pe care o reprezintă nu s-au mai formulat alte cereri de revendicare. Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti, Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi Liceul de Artă Nicolae Toniza din Bucureşti se află pe lista clădirilor revendicate pentru retrocedare de către foştii proprietari, conform unei analize guvernamentale. Guvernul îşi va angaja răspunderea în parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, document care prevede, printre altele, că destinaţia anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcţionează şcoli şi spitale, va putea fi menţinută doar pentru o perioadă de 10 ani.

 

Comenteaza