Bilete prin SMS la Cluj

Bilete prin SMS la Cluj
Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a implementat de miercuri sistemul de plată prin SMS.

CTP pune deja la dispoziţia călătorilor un număr de telefonie mobilă, 7478, la care se vor putea achiziţiona bilete prin SMS. În acest sens, CTP a încheiat partereriate cu toţi acești operatori de telecomunicații.

Călătorii vor putea cumpăra abonamente pe o linie şi pe toate liniile, pe o anumită durată de timp. Preţurile sunt exprimate în euro.

Astfel, pentru 40 de minute, preţul este de 0,9 euro; pentru o oră, metropolitan şi urban, de 1,65 euro; iar pentru 80 de minute, metropolitan şi urban, de 1,8 euro. Pentru un abonament de 24 de ore pe orice mijloc de transport, călătorii vor trebui să scoată din buzunare 4 euro. Pentru fiecare tip de bilet sau abonament există un cod diferit care trebuie transmis prin SMS.

Dreptul la călătoria cu mijloacele CTP începe în momentul primirii mesajului de confirmare. Călătorii nu vor fi amendaţi dacă se află în autobuz în momentul în care a expirat timpul acordat în funcţie de tipul de bilet/abonament dacă mai au de parcurs circa 5-10 minute până la destinaţia finală.

Cum vor proceda călătorii şi controlorii

La urcarea în autobuz, călătorii vor trebui să trimită un SMS la 7478. În cel mult 30 de secunde, vor primi un cod care va funcţiona pe post de bilet sau abonament. Controlorii vor avea, la rândul lor, smartphone-uri, puse la dispoziţie de operatorii de telefonie mobilă, cu ajutorul cărora vor verifica validitatea codurilor prezentate de călători.

Controlorii s-au gândit deja cum vor proceda cei care vor încerca să-i fenteze: vor avea telefonul pregătit şi vor trimite SMS numai dacă vor vedea că urmează să fie verificaţi. Însă acest lucru poate fi dejucat. În majoritatea mijlocelor de transport din Cluj există deja camere video, unde se va putea vedea în ce staţie s-au urcat călătorii.

"Este ca şi cum şi-ar composta biletul când văd controlorii. Îi prindem de fiecare dată", a spus unul dintre controlori.

CTP va încasa doar costul biletelor şi abonamentelor aprobate, restul de bani vor merge către companiile de telefonie mobilă şi către firna care a creat programul informatic al acestui sistem.

Întregul sistem prin SMS va fi disponibil în autobuze de joi

După o lună de la punerea în aplicare a acestui sistem, se va face un bilanţ pentru a vedea câţi clujeni au folosit metoda SMS şi se va constata dacă există sau nu nevoie de îmbunătăţiri. De altfel, acest sistem este prima etapă din proiectul de ticketing.

Când va fi operaţional sistemul de ticketing

Proiectul european prin care se va implementa sistemul de ticketing din Cluj-Napoca are o valoare de 27 de milioane de lei, din care 6 milioane de la bugetul local şi restul din fonduri europene. Acesta va fi operaţional de la 1 octombrie.

Prin proiect vor fi modernizate 87 de stații de transport în comun, în care se vor amenaja 94 de copertine dotate cu băncuţe, coșuri de gunoi, panouri publicitare care vor conţine informaţii de interes public, iar 35 de staţii vor avea sistem de iluminat.

Proiectul mai presupune montarea a 61 de automate de eliberare a legitimațiilor de călătorie în stații. De asemenea, vor fi şi șapte automate de eliberare a legitimațiilor de călătorie în sediile primăriilor de cartier şi în două locaţii ale CTP.

De la cele 61 de automate, clujenii vor putea să-şi achiziţioneze bilete non-stop. În stații vor mai fi montate 136 de validatoare şi alte 327 de validatoare în autobuze.

Astfel, călătorii vor putea opta pentru bilete cu valabilitate de o oră, două ore, o zi, o săptămână sau o lună. Asta înseamnă că că va exista un singur bilet pentru toate mijloacele de transport în comun.

 

Comenteaza