Bazarul Clujului: cumperi drujbă şi legume, te bronzezi la solar, mănânci o pizza şi te tunzi FOTO / VIDEO

Bazarul Clujului: cumperi drujbă şi legume, te bronzezi la solar, mănânci o pizza şi te tunzi FOTO / VIDEO
Piaţă de legume şi fructe, galerii comerciale, supermarket, parking. Sediu de partid, pizzerie, farmacie, sală de fitness, restaurant cu autoservire, biliard, centru medical, altă farmacie, frizerie şi multe altele. Dacă reporterul The Guardian care a vizitat România şi le recomanda cititorilor să viziteze "monstruozităţile comuniste" ar fi ajuns şi la Cluj, Piaţa Mărăşti ar fi ajuns deja recomandare turistică în Marea Britanie, ca un candidat serios la bazarul cu cele mai multe funcţiuni din istorie.

Iniţial Piaţa Mărăşti a fost chiar o piaţă de legume şi fructe, cu mai multe tarabe în care se vindeau haine produse în China sau Turcia. În ultimii zece ani acesteia i-au fost adăugate diverse funcţiuni, între care printre cele mai noi sunt acum un parking cu câteva sute de locuri şi un hipermarket la baza acestuia. Turiştilor le-ar putea fi recomandat fără rezerve bazarul, ca obiectiv turistic: o dată ce porneşti prin labirintul clădirii, nu se ştie unde ajungi şi cum ieşi din ea.

Maria (53 ani) vinde în piaţa Mărăşti de nu mai puţin de 16 ani - acum legume şi fructe, iar înainte - haine la o tarabă. "Înainte nu era chiar aşa", spune ea. "Acum pleacă unul, vine altul, găseşti de toate pentru  toţi", adaugă vânzătoarea, pe bună dreptate: la câteva tarabe distanţă se vând cosmetice, iar mai departe - componente auto şi unelte de grădinărit.

Trebuie spus că nici în clădirea de şase nivele, care găzduieşte galerii comerciale aproximative, nu e uşor de circulat: coridoarele formează un veritabil labirint, pe alocuri dotat cu scări rulante, între care jumătate nu funcţionează, iar cele de la ultimul nivel duc spre nicăieri.

Claudia Rus (21 ani) locuieşte în imediata vecinătate a pieţei. "Am fost contemporană cu fiecare chestie nou apărută, inclusiv solarul sau parking-ul", spune ea. "Clădirea e încurcată şi dezordonată. Eu care trec des pe-acolo încă mai am o problemă în a sistematiza un traseu în care să nu mă învârt în cerc şi să găsesc ce vreau, bănuiesc că pentru persoanele care vin mai rar e şi mai greu. Chiar mi s-a întâmplat să fiu oprită şi întrebată "Cum se ajunge la Carrefour?" dar îmi era efectiv greu să răspund pentru că nu era nicio direcţie precisă, ci multe mişcări şi schimbări de direcţie", arată Claudia.

Firma care administra Piaţa Mărăşti, Pocol Impex SRL, care poartă numele celui care a inventat bazarul Costică Pocol, este în insolvenţă; acum, lichidatorul judiciar Radu Bercean încearcă să obţină bani pentru cei cărora Pocol le-a rămas dator, prin scoaterea la vânzare a fiecărui etaj al clădirii, în parte. "Am dat anunţul publicităţii încă de acum un an, dar nu preasunt cereri. Chiriaşii spaţiilor nu şi-au manifestat  intenţia de a cumpăra, pentru că nu putem vinde clădirea decât fiecare etaj în parte. Vindem etajele de la 1 la 5, mai puţin parterul", spune el.

"Nu e un complex comercial care să facă cinste oraşului, asta e cert", spune primarul Radu Moisin. "Am avut numeroase procese cu deţinătorii acestui ... complex comercial, să-i spunem. Procesele s-au referit la extinderea pieţei Mărăşti înspre blocurile din vecinătate. Unul s-a pierdut, din păcate. Apelăm la toate mijloacele legale de care putem dispune pentru a încerca să salvăm ce se mai poate salva", adaugă el.

"Din păcate construcţia respectivă a fost edificată - corpul principal şi anexele - dinainte de 2004, autorizate cu mare indulgenţă, fapt care a dus la faţadele din prezent. Singura extindere care s-a dorit după 2004 a fost cea de pe latura estică, şi parking-ul, dar acesta din urmă nu pune probleme din punct de vedere al aspectului sau al apropierii faţă de imobilele din vecinătate", a conchis primarul.

UPDATE Bazarul apare şi în volumul "Cluj-Napoca în proiecte. 50 de ani", cu următoarea explicaţie: "Expandarea fostei autogări din Mărăşti. Abuzul fără limită nederanjat de norme, reguli şi reglemnetări, constrângeri de bun - simţ, coduri civile sau penale".

Etichete
Comenteaza