Băsescu: Criza nu s-a rezolvat. Este depăşirea unui moment critic.

Băsescu: Criza nu s-a rezolvat. Este depăşirea unui moment critic.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei "Ediţii speciale" la TVR, că în urma summitului de la Bruxelles nu s-a rezolvat criza, ci s-a depăşit un moment critic.

Pesedintele a declarat in cadrul unei editii speciale de la TVR:

Băncile vor încerca să-şi recupereze o parte din pierdere, de aceea una dintre măsuri este capitalizarea băncilor.

Nimeni nu are o evaluare şi nu poate fi controlat cât de mari ar fi fost dimensiunile dezastrului dacă Grecia ar fi fost lăsată să intre în încetare de plăţi. Instinctul îmi spune că nu era bine să încercăm să vedem cum era cu Grecia în faliment.

Este clar că nu este o soluţie morală, dar ce este moral în faţa unei crize? S-ar fi produs un dezastru al zonei euro şi implicit al întregii Uniuni. România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă dacă s-ar produce derapajul Greciei.

Datoriile imediate pe care le trebuia să le plătească Grecia vor fi reeşalonate pentru o perioadă de timp, de data aceasta nu la dobânda percepută Greciei, ci la dobânda zonei euro.

Soluţia pentru Grecia a fost găsită datoriă băncilor, care au acceptat o implicare a sectorului privat mult mai mare decât s-ar fi gândit acum o lună.

Nu putem spune că s-a rezolvat criza. Este depăşirea unui moment critic. Această restructurare a datoriilor permite Greciei să-şi continue programele de realizare a echilibrelor macroeconomice de care are nevoie. S-a depăşit un moment extrem de riscant.

 

Comenteaza