Autorităţile au dat de pământ cu o companie clujeană de transport. I-au aplicat PEDEAPSA MAXIMĂ

Autorităţile au dat de pământ cu o companie clujeană de transport. I-au aplicat PEDEAPSA MAXIMĂ
O firmă clujeană de transport de persoane a primit cele mai drastice sancţiuni din partea autorităţilor de verificare şi control, pentru un traseu pe care îl operează fără forme legale.

Compania clujeană de transport persoane Tours Claus (membră a grupului Alis) a primit de curând mai multe sancţiuni pentru că operează curse pe relaţia Cluj-Bucureşti, deşi nu are acest drept. Este vorba despre sancţiunea administrativă a suspendării dreptului de utilizare a unui autocar pe o perioadă de şase luni, ceea ce reprezintă pedeapsa maximă pe care o pot da organele de control. Practic, autocarul a rămas fără talon şi chiar fără plăcuţele de înmatriculare. A existat şi o măsură contravenţională, o amendă de 9.000 de lei. Cei care au dat aceste sancţiuni au fost reprezentanţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

"Inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - ISCTR, IT 4, au efectuat acţiuni de monitorizare şi control în zile şi la ore diferite. În urma controalelor efectuate au fost constatate abateri de la legislaţia în vigoare, fapt pentru care s-a sancţionat contravenţional conform HG nr. 69/2012 actualizată, ocazie cu care s-a aplicat măsura suspendării dreptului de utilizare a vehiculului prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi certificatului de înmatriculare pe o perioadă de 6 luni", a declarat Dorin Ştefan, inspector de stat şef la ISCTR.

Aşa cum ZIUA de CLUJ v-a informat în 22 octombrie, Tours Claus face curse pe relaţia Cluj - Bucureşti încălcând grav regulamentele în vigoare. Şefii companiei au încercat să "lege" două trasee pentru care au licenţe, adică Cluj-Alba Iulia şi Aiud-Bucureşti, însă nu au putut să potrivească orarele, astfel încât cursele să fie legale.

Cursa Cluj - Alba ar trebui să plece la 20.00, dar o face o jumătate de oră mai devreme. Îşi continuă apoi drumul de la Aiud spre Bucureşti la 21.40, deşi are plecarea oficială la 21.00. La întoarcerea din capitală, lucrurile nu se mai potrivesc nici aşa: practic, autocarul ajunge pe traseul Alba Iulia - Cluj cu o întârziere de 13 ore faţă de ceea ce scrie în programul naţional de transport.

HG nr. 69/2012 actualizată spune că „transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate efectuat în alte zile şi la alte ore decât cele înscrise în graficul de circulaţie" este considerat o abatere foarte gravă şi se sancţionează cu amendă de la 9.000-12.000 lei.

De altfel, este un lucru greu de explicat de ce ISCTR a descoperit şi sancţionat această situaţie abia acum, având în vedere că Tours Claus promovează intens şi face traseul de mai mulţi ani. Surse apropiate transportatorului au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că de la Aiud la Cluj şoferii întocmeau acte ca pentru curse ocazionale pentru a camufla ilegalitatea.

"Operăm Cluj-Bucureşti perfect legal, nu putem merge fără licenţă. Cursele Cluj-Alba Iulia şi Aiud-Bucureşti se intersectează. De aceea am luat aceste trasee, să le modificăm. De la Alba spre Cluj avem autobuze care pleacă spre Cluj şi la 6.30, şi la 19.40. Nu ne permitem să facem ilegalităţi", a declarat în urmă cu o lună, pentru ZIUA de CLUJ, Liviu Jişa, patronul Tours Claus.

L-am contactat pe Jişa şi acum, după ce ISCTR i-a aplicat cele mai drastice sancţiuni posibile. "Aţi fi drăguţ să faceţi reclamaţie şi la cursa de Cluj-Negreşti Oaş, care se face tot din două bucăţi, sau aveţi ceva de ascuns", s-a limitat să spună Jişa.

Din informaţiile noastre, Tours Claus continuă şi în prezent să opereze acest traseu. Patronii companiei au atacat în instanţă atât măsura administrativă de suspendare a dreptului de utilizare a autocarului, cât şi cea contravenţională.

 

Comenteaza