Cursa "fantomă". Cum să păcăleşti ochiul vigilent al autorităţilor

Cursa
O firmă clujeană operează ilegal un traseu de transport de persoane, iar autorităţile au închis ochii ani la rând. Seara, când ajunge la Cluj, cursa "fantomă" nu are voie să intre în autogară.

O firmă de transport clujeană îşi promovează, pe portalul autogări.ro, traseul său premium: Cluj-Bucureşti. Preţul este mic şi atractiv, 70 de lei, iar condiţiile pentru călători sunt excelente, se laudă compania. Nimic de criticat. Poate doar faptul că firma nu are licenţă pentru respectivul traseu. Conform legislaţiei în vigoare, firma clujeană face un întreg complex de abateri, dar până de curând a scăpat miraculos de ochiul vigilent al autorităţilor.

Concret, este vorba despre compania Tours Claus (membră a grupului Alis) şi despre ruta Cluj-Bucureşti. Tours Claus are licenţă câştigată pe ruta Aiud-Bucureşti, însă pleacă de la Cluj. E un calcul economic simplu: numărul clienţilor din Aiud care se deplasează către capitală este incomparabil mai mic decât al persoanelor din Cluj interesate de traseu. Aşadar, firma clujeană se înfruptă practic din clienţii companiei Dacos, cea care a câştigat licenţa pe Cluj-Bucureşti.

Explicaţia celor de la Tours Claus este că au licenţă pe ruta Cluj-Alba Iulia (pe care o "leagă" de Aiud-Bucureşti), dar orele pur şi simplu nu "bat". Cel mai flagrant se observă acest lucru la întoarcerea din capitală, când autocarul are plecarea oficială de la Alba la 6.30 dimineaţa, însă în realitate opreşte în oraş, pe drumul către Cluj, la 19.40, deci cu o întârziere de 13 ore. Sosirea la Cluj-Napoca este atinsă la 21.30.

Dacă vă gândiţi că abaterea de la orar este minoră, vă înşelaţi. În articolul 3 al Hotărârii de Guvern 69/2012, completată în octombrie 2012, scrie, chiar la primul punct: „efectuarea transportului rutier sau a activităţilor conexe transportului rutier fără a deţine licenţă de transport, licenţă comunitară, certificat de transport în cont propriu, licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier, licenţă de traseu, autorizaţie de transport internaţional şi/sau documentul de transport/documentul de control specific tipului de transport efectuat, după caz, ori lipsa de la bordul vehiculului a autorizației de transport international/documentului de transport/documentului de control, în cazul efectuării tansportului rutier internațional contra cost de mărfuri sau de persoane de către un operator de transport rutier străin având ca țară de tranzit sau de destinație România, ori transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate efectuat în alte zile şi la alte ore decât cele înscrise în graficul de circulaţie, după caz" este considerată o abatere foarte gravă şi se sancţionează cu amendă de la 14.000 lei la 18.000 lei. Pentru abateri repetate, se poate merge până la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale maşinilor.

"Operăm Cluj-Bucureşti perfect legal, nu putem merge fără licenţă. Cursele Cluj-Alba Iulia şi Aiud-Bucureşti se intersectează. De aceea am luat aceste trasee, să le modificăm. De la Alba spre Cluj avem autobuze care pleacă spre Cluj şi la 6.30, şi la 19.40. Nu ne permitem să facem ilegalităţi", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Liviu Jişa, patronul Tours Claus.

ZIUA de CLUJ a cerut părerea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Cei de la Bucureşti au părut că nu au habar de cursa „fantomă" de la Cluj şi au dispus verificări. După o săptămână, miercuri a sosit la redacţie răspunsul la adresa nr. 24871. „Inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - ISCTR au efectuat acţiuni de monitorizare şi control pentru verificarea celor menţionate în sesizare, în zile şi la ore diferite. În urma verificărilor efectuate în trafic, s-au constatat mai multe abateri de la legislaţia în vigoare, aplicându-se sancţiuni contravenţionale conform HG. Nr. 69/2012 actualizată şi OG 37/2007 actualizată, în cuantum de 12.500 lei", scrie în adresa primită la redacţie şi semnată de inspectorul de stat şef Dorin Ştefan. Altfel spus, deşi stau pe drumurile din judeţ în fiecare zi, reprezentanţii ISCTR Cluj şi ISCTR Alba au aflat abia acum de cursa "fantomă". Asta chiar dacă, din informaţiile noastre, Tours Claus face acest traseu de ani buni. Vă reamintim, fostul director pe şapte judeţe al Inspectoratului, clujeanul Rareş Pop, ex-PNL, este arestat preventiv pentru fapte de corupţie. Unele dintre capetele de acuzare se leagă tot de "blaturi" cu transportatorii. Pop a fost înlocuit cu Mihai Badiu, fost şef la Autoritatea Rutieră Română Cluj.

Cum se poate verifica pe pagina Alis de pe portalul autogari.ro, plecările din Cluj se fac din Autogara Beta. Acolo am găsit-o pe Adriana Henţiu, cea care îi ţinea locul directorului Lorel Miclea, plecat în concediu. Potrivit legii, şi autogările pot fi sancţionate de ISCTR în cazul în care permit accesul unor curse fără licenţă. "La noi în autogară nu au voie să intre cursele care nu au contracte şi licenţe. Cine nu are acte, nu intră în autogară", ne-a lămurit domnişoara Henţiu. Adriana Henţiu ne-a recomandat să nu credem tot ce scrie pe autogari.ro, ci sa verificăm realitatea pe website-ul autogării, autogarabeta-cluj.ro. Aşa am făcut. Şi avea dreptate: cursa Tours Claus de Bucureşti nu e trecută pe site. Am mers însă mai departe şi am verificat în autogară. Surpriză: acolo am dat peste afişul cu orarul de plecare a curselor de Bucureşti, scris mare şi la vedere, cum se poate observa şi din fotografii. Autobuzul îşi încarcă plătitorii de bilet şi, la 19.30, iese cuminte din autogară şi porneşte spre capitală.

Despre retur nu se scrie nimic, pentru că cei de la autogară nu şi-au asumat riscuri atât de mari. Iată de ce ultimii călători din cursa Bucureşti-Cluj nu sunt debarcaţi în autogară, ci pe stradă, apoi maşina trage în spălătoria de lângă autogară. Un amănunt haios, cum se vede din galeria foto: pe tăbliţa de lângă şofer scrie Bucureşti - Piteşti - Rm. Vâlcea - Sibiu - Alba - Cluj; cum ar veni, pe cursa Bucureşti - Aiud nu apare chiar Aiudul. Conform legii, ca să creionăm încă o abatere de la aceasta, pe tăbliţe este obligatoriu să fie trecută exact ruta din licenţă. Şi, evident, nu e.

Comenteaza