Aurescu la Cluj: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

Aurescu la Cluj: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei
Ministrul Afacerilor Externe a explicat, într-o vizită la Cluj-Napoca, faptul că măsurile de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a ameninţa aliaţii, susţinând că România nu se simte intimidată. Pe de altă parte, ministrul a explicat că, în condiţiile actualelor ameninţări şi provocări, Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie de securitate.

Ministrul de Externe a participat vineri la o dezbatere găzduită de Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai" (UBB), cu tema "Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări şi oportunităţi", prilej cu care a prezentat câteva date privind reacţiile României în relaţia cu Rusia.

După ce omologul său rus potrivit a afirmat că România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, ministrul Bogdan Aurescu a explicat că măsurile luate de NATO sunt de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei.

"Am luat notă de declaraţia MAE rus şi ceea ce pot să spun este că măsurile pe care NATO le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO, de Externe şi Apărare din decembrie 2014 şi februarie 2015, sunt măsuri luate pentru protecţia aliaţilor din flancul estic în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea, ocuparea ilegală a Crimeei, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei. Este vorba de măsuri de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic, care sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări", a menţionat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de externe a explicat că România propune elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, acesta susţinând că actuala strategie, care datează din 2003, nu mai corespunde situaţiei de securitate din jurul UE, având în vedere riscurile din vecinătate. Potrivit lui Aurescu, în condiţiile actualelor ameninţări şi provocări, problemele în plan bugetar apărute la nivelul unor state europene, reprezintă o disfuncţionalitate semnificativă, a cărei contracarare se impune "cu unitate, hotărâre şi viziune".

Comenteaza