Au început lucrările peste cadavrul "Grădinii Prefecturii". Hotel cu două mansarde

Au început lucrările peste cadavrul
În centrul Clujului au început lucrările la hotelul unui om de afaceri care, potrivit procurorilor, ar fi prejudiciat statul cu 10 de milioane de euro.

Prima grădină botanică a Clujului rămâne doar în fotografiile vechi, îngălbenite de timp. Arbori valoroşi, bătrâni şi rari, au fost raşi de pe faţa pământului de investitorii care doresc să construiască acolo un imobil cu patru etaje. Anul trecut, vecinii au sesizat poliţia, primăria şi presa în legătură cu distrugerea primei grădini botanice, care a purtat şi numele Grădina Prefecturii.

„Acolo exista cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania (150-200 ani, conform specialiştilor Universității de Științe Agricole şi Facultăţii de Biologie a UBB), care este acum un ciot de 2-3 metri. Această Grădină este lipită de imobilul nostru care este construit pe vechiul zid de apărare al cetăţii medievale a Clujului", se arată în sesizarea remisă presei.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în 5 octombrie 2015, autorizaţia de construire pentru controversatul hotel de pe str. Avram Iancu, al cărui beneficiar este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe, patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca, unitate hotelieră în valoare de 8 milioane de euro, oferită ulterior cadou de nuntă fiului său, Dumitru Ghişe Jr.

Zona a devenit un şantier anul acesta. În urmă cu două săptămâni a apărut un buldozer, care a ras tot ce mai exista pe teren. Apoi au fost aduse utilaje serioase şi tot mai mulţi constructori mişună pe şantier. Construcţia finală ar urma să aibă două niveluri de subsol, demisol, parter, două etaje şi două niveluri de mansardă.

Poliţia Locală a făcut un control. Iniţial, lucrările au fost oprite, pentru că nu exista o rampă de spălare a utilajelor, lucru care s-a rezolvat. Alte hibe nu s-au găsit şi lucrările au început.

Primele informaţii despre acest proiect au apărut în 2009, atunci când beneficiarii Dumitru şi Rafila Rodean propuneau arhitecţilor de la societatea Transform un ansamblu multifuncţional cu hotel şi sală polivalentă. Proiectul iniţial a fost respins, însă consilierii locali au aprobat în mai 2010 un hotel de patru etaje, pe o suprafaţă de 2.658 mp.

În iulie 2010, forul local aproba Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu nr. 19-25: la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului (care a ars între timp), la nr. 21-23 se afla clădirea fostei familii nobiliare Bethlen, iar pe amplasamentul viitorul hotel s-a aflat prima Grădină Botanică a oraşului, unde există arborii seculari de care vorbesc locatarii de pe str. Kogălniceanu.

Având în vedere aceste aspecte, aleşii locali au avut un moment de cumpănă în ceea ce priveşte aprobarea proiectului hotelier, însă în septembrie 2013 au dat avizul de urbanism pentru "construirea unui imobil cu funcţiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri şi branşamente", chiar dacă nu aveau şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj.

Decizia a dus la un adevărat scandal în vara lui 2014, atunci când a început demolarea clădirii de pe Avram Iancu nr. 25, propusă spre clasificare ca monument istoric cu doar câteva zile înainte. Se pare că Rodean obţinuse undă verde de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

Dumitru Ghişe nu este chiar un îngeraş. În 2014 a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cel de-al treilea dosar în care este acuzat de ample acțiuni de evaziune fiscală cu motorină. Prejudiciul adus bugetului statului de gruparea din care face parte Dumitru Ghișe este unul imens: aproximativ 70 de milioane de euro.

Etichete
Comenteaza