Apar profitorii dezastrului de la Câmpia Turzii

Apar profitorii dezastrului  de la Câmpia Turzii
Numărul şomerilor din Câmpia Turzii ar putea creşte. Peste 150 de angajaţi ai unei fabrici de mobilă din localitate stau cu sufletul la gură după ce au apărut neînţelegeri între conducerea societăţii şi proprietarul halelor în care îşi desfăşoară activitatea.

Proprietarul vrea să mărească chiria de la 4.000 la 10.000 de euro pe motiv că a primit ofertă pentru a găzdui viitorul combinat social. Directorul AJOFM Cluj spune că a vizitat locaţia la cererea proprietarului, dar că a respins pretenţiile acestuia şi că a găsit o hală pentru combinatul social în altă parte.

Directorul fabricii de mobilă şi saltele din Câmpia Turzii spune că va închide unitatea dacă proprietarul halelor îşi menţine pretenţia de a mări chiria de la 4.000 de euro pe lună la 10.000 de euro. Potrivit directorului, chiria exorbitantă i-a fost cerută după ce directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă a vizitat locaţia pentru combinatul social. "Fiindcă dânsul a venit şi a discutat pentru spaţiul acesta, imediat proprietarul a cerut o mărire de chirie cu 250 la sută. Am peste 150 de angajaţi şi mai angajăm. Avem şi comenzi şi export în Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Ungaria", spune Kubilay Kocak, director general al fabricii. Angajaţii fabricii, majoritatea femei, spun că nu şi-ar mai găsi de lucru în Câmpia Turzii dacă s-ar închide unitatea. Proprietarul halelor, Ioan Giurgiu, susţine că a primit ofertă mai mare de 10.000 de euro de la directorul AJOFM Cluj şi că înlocuirea fabricii cu combinatul social ar fi benefică pentru oameni.

Ioan Giurgiu, proprietar hale: Mi-a oferit mult mai mult de 10.000. Ce aţi face dumneavostră în locul meu. Nu ştiu ce aveţi dumneavoastră.
Reporter: Rămân fără locuri de muncă 200 de oameni.
Ioan Giurgiu: Da şi vin încă 380. Dânşii nu vor să stea. Au vrut demult să plece.
Reporter: Acum ne-a declarat domnul director că vor să rămână.
Ioan Giurgiu: Vor să rămână, dar nu în condiţiile în care vrea dânsul.

Directorul AJOFM spune că nu a înaintat nicio ofertă şi că a vizitat halele la solicitarea proprietarului. "Nu i-am oferit niciun preţ. Dânsul, la discuţia cu noi, a zis că e 1,5 euro pe metru pătrat. I-am spus că e peste bugetul nostru. I-am spus că nu-i dăm niciun răspuns şi că nu e o negociere de preţ, ci doar o vizionare dacă hala ar rămâne liberă şi noi nu am avea altă soluţie. Vă spun din capul locului azi că hala nu se va face acolo", a explicat Daniel Don, şeful AJOFM Cluj.

Locaţia găsită pentru combinatul social este o hală de la intrarea în Câmpia Turzii, aflată în proprietatea unei companii spaniole. Combinatul social este un proiect cu cofinantare europeana care ar urma sa preia 380 de angajati disponibilizati din zona Campia Turzii . (Alin GOLBAN, REALITATEA TV Cluj)

Primarul: Discuţia nu trebuia să aibă loc

"Discuţia referitoare la amplasarea combinatului social în grajdurile dezafectate unde e şi o fabrică ar fi fost mai bine să nu aibă loc. Domnul Don a intrat în discuţii cu deţinătorii fostelor grajduri CAP. În acele grajduri îşi desfăşoară activitatea o firmă cu acţionariat turc care produce saltele şi astfel de treburi cu 150 de salariaţi. Când s-a facut oferta de închiriere a apărut problema renegocierii contractului. Dacă suma plătibila de către combinat este mai mare decat chiria de la Prestige (firma de saltele - n.red.) a apărut problema renegocierii cotractului. Firmei i s-a solicitat mărirea chiriei. Mi se pare puţin deplasat să desfiinţezi o activitate şi să dai afară 150 de oameni ca sa faci loc altor 250. Noi nu dorim să avem 100 de locuri de muncă nete ci 400", a explicat Ioan Hanga, primarul municipiului Câmpia Turzii, pentru ZIUA de CLUJ. (A.-D. S.)

 

Comenteaza