Ana Blandiana impresionată de viaţa culturală clujeană

Ana Blandiana impresionată de viaţa culturală clujeană
Cu prilejul Zilei Memoriei din cadrul Photo Romania Festival, scriitoarea Ana Blandiana a stat la dispoziţia publicului adunat la Clădirea Casino, într-o dezbatere despre istoria recentă a României şi despre Memorialul Victimelor Comunismului aflat la Sighet.

Ana Blandiana s-a arătat foarte impresionată de viaţa culturală din Cluj-Napoca, şi a observat o evoluţie semnificativă din acest punct de vedere, în oraşul nostru.

"Am venit acum pentru cinci zile în care în fiecare zi am avut două chestii publice, colocvii, discuţia despre memorii de azi, maine vernisajul a două expoziţii de fotografie a Memorialului de la Sighet, până la faptul că îmi lansez cartea şi multe altele. Din punctul meu de vedere, sunt într-o trepidaţie continuă şi în oraş se mai petrec zeci de lucruri culturale în acelaşi timp. Clujul mi-a făcut, de data asta, o impresie extraordinară. Am avut acum timp să mă plimb mai mult pe aici şi recunosc că arată extraordinar", a spus scriitoarea.

Un lucru pe care l-a subliniat invitata a fost faptul că tinerii cunosc prea puţină istorie şi i-a încurajat să meargă să-şi exercite dreptul va vot, deoarece în comunism au murit oameni pentru ca noi să avem acest drept. Subiectul a fost abordat după ce s-a ridicat problema tinerilor din organizaţia Uniţi Salvăm, care îndeamnă publicul clujean să nu meargă la vot.

Ziua Memoriei din cadrul festivalului este inspirată din fotografiile ce se găsesc la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.

"Eu şi câţiva dintre organizatori am fost la Memorialul de la Sighet şi am fost foarte impresionaţi de poveste. Acolo erau foarte multe fotografii cu personalităţi care au suferit pentru ca nouă să ne fie mai bine şi aşa ne-am gândit că am putea încheia festivalul cu o zi dedicată oamenilor care au luptata pentru binele României în diferite circumstanţe", a spus Constantin Covaliu, project manager Photo Romania Festival.

Comenteaza