Foto Alin Tișe, la festivalul Geamgiilor: „O zi superbă alături de oameni minunați”

Președintele Consiliului Județean Cluj a participat, în weekend, la festivalul Geamgiilor, care a avut loc în localitatea Bociu, comuna Mărgău.

Evenimentul, organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărgău, Parohia Ortodoxă Bociu și Parohia Greco-Catolică Bociu, a cuprinds spectacole folclorice, întâlnirea fiilor satului, dar și lansarea unui film documentar-etnografic despre geamgiii din Bociu și limba gumuțească.

„Am participat azi (duminică - n.red.), împreună cu familia, la Festivalul Geamgiilor din Bociu, comuna Mărgău. O zi superbă alături de oameni minunați. Mulțumesc pentru tot!”, a transmis liderul forului administrativ județean, Alin Tișe.

Interesanta meserie de geamgiu era itinerantă și presupunea plecarea din sat spre mari orașe de dincolo de Carpați, cărând în spate tolba cu sticle, în căutarea clienților cărora să le fie schimbate geamurile sparte. Încovoiați de spate, căci tolba putea cântări până la 50 de kg, geamgiii au colindat zeci de ani țara în lung și-n lat ca să își câștige existența.

În prezent, familii din comunitate se reîntorc în sat, de sărbători, și obișnuiesc să vorbească la masă în gumuțească. Sunt conștiente de valoarea acestei particularități a zonei, care trebuie transmisă mai departe, pentru ca limba să nu dispară odată cu ei.

Comenteaza