Afacerea „norocoasă” de miliarde de euro la Techsylvania Cluj. „Mi-am pariat casa la ipotecă pentru companie”

Afacerea „norocoasă” de miliarde de euro la Techsylvania Cluj. „Mi-am pariat casa la ipotecă pentru companie”

Sacha Dragic a explicat în cadrul Techsylvania 2022 care sunt provocările atunci când clădești o companie de miliarde de dolari și că majoritatea fondatorilor nu vorbesc despre asta.

Sacha Dragic este fondatorul Superbet, o companie din domeniul jocurilor de noroc, pariuri sportive etc. Acesta s-a stabilit în România în 1995. Iar grupul Superbet a luat viață în 2008, chiar la începutul crizei economice.

Sacha Dragic a fost întrebat în cadrul panel-ului de la Techsylvana 2022 - „Provocărille construiri unei companie de miliarde de dolari despre care majoritatea fondatorilor nu vorbesc” de către moderatorul Philipp Kandal, cum este să fii într-un club foarte exclusiv a fondatorilor de companii românești de tip unicorn (companie care are o valoare de piață mai mare de un miliard de dolari - n. red.).

„Nu pot să spun că am ajuns în România neapărat din greșeală. Sunt din fost Iugoslavie, acolo a fost război. După ce am călătorit prin Europa, afacerea pe care o conduceam atunci începea să aibă tot mai multă activitate în România. La vremea aceea trăiam în Budapesta, iar în 1995 am decis că este cea mai bună alegere să mă mut în București, deoarece aproimativ 70% din afacerea mea avea legătură cu România. În 1988, la 22 de ani, m-am lăsat de facultate pentru a-mi începe o afacere cu export în Belgrad, a fost o afacere de succes la vremea aceea. Am avut suișuiri și coborâșuri, dar pot spune că am fost mai eficient la coborâșuri. Mereu mi-am luat pe post de model, persoane care au avut succes mai târziu în viață. Eu am fondat compania Superbet la 42 de ani”, a spus Sacha Dragic la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în cadrul Techsylvania 2022, ziua a doua. 

Fondatorul companiei unicorn din România a vorbit și despre cum ține pasul cu mediul de business și ce îl motivează să continue.

„Antreprenorii știu că trebuie să ai o pasiunea pentru asta, acel ceva special care te ține în priză, să nu renunți în anumite momente. Pentru că mereu au existat acele momente când antreprenorii au luat în considerare să nu mai continue și să se angajeze. Când vin greutățile, primele momente, atunci când nu mai ai bani de salarii, atunci e momentul în care trebuie să iei o decizie. Să renunți sau să continui cu dificultăți, să alegi calea grea”, mărturisește Dragic.

„Am ajuns în online mai mult decât aș fi putu visa vreodată”

Dragic a vorbit și despre inceputurile Superbet în România, atunci când a început pe stilul clasic, doar cu locații fizice, iar după a venit trecerea și în online.

„Când am început cu Superbet-ul în 2008, aveam o singură locație, am plănuit să ne extindem prin cât mai multe locații fizice în țară pentru a avea mai mulți clienți. În 2015, legislația s-a schimbat în România, iar digtalul online a devenit un punct de interes. Atunci a fost singurul moment când m-am gândit să vând Superbet, deoarece eram speriat, nu aveam expertiza suficientă în a deveni un jucător digital pe piață. Cum nu a găsit partenerul potrivit pentru a vinde, am decis să investim în tehnologie digitală. La început a fost o investiție mică, dar când am văzut în 2016 că Superbet e mai mult decât aș fi putu visa în mediul online, am decis că trebuie să dublăm sau chiar să triplăm investițiile în tehnologie digitală”, a mai spus Sacha Dragic.

Venituri de 800 de miloane de euro/Inspirați de Netflix

Dragic a aproximat că Superbet va genera venituri de 800 de milioane de euro din acest an din partea de online, care e aproximativ 85% din operațiunile companiei.

Acesta a vorbit și despre cât de greu are acces la finanțare o astfel de companie, datorită domeniului de activitate.

„Am fost foarte frustrat acum 10 ani pentru că eram, practic, pe o listă neagră a oricărei instituții de finanțare. Trebuia să facem rost de finanțări de la apropiați. Era imposibil să obținem atunci finanțare de la bănci sau de la VC (Venture Capitalist). Trebuia să avem mereu un echilibru între a crește rapid și a fi profitabili. Chiar am fost inspirați de Netflix, cum au finanțat partea digitală din providul obținut de pe urma vânzării DVD-urilor. Asta am făcut noi în 2016-2019. După acei patru ani m-am autoconcediat din funcția de CEO”, a mai spus Dragic.

Sacha Dragic spune că era inspirat de companiile mari din domeniul în care activa, companii precum Bet365 sau Betfair, dar asta nu era destul și s-a uitat la alte companii mari, din alte domenii, precum Amazon sau Netflix pentru a avea o rețetă de succes. Susține că trebuie mereu să fii atent și în afara ariei tale.

„Când am început cu Superbet, mi-am ipotecat casa pentru asta. Am pus totul în joc. E important să arăți potențialilor investitori faptul că ești dispus să pui la bătaie tot ce ai. Azi e diferit față de 2008. După ce am renunțat la funcția de CEO, m-am ocupat împreună cu o echipă, să căutăm investitori atipici”, mai spune Sacha Dragic.

Fondatorul companiei românești de miliarde de euro a vorbit și despre cum intră în legătură cu un posibil investitor. 

„Am o persoană care se ocupă cu observarea acestora, Andreea, iar dacă aceasta îmi spune că persoana resprectivă este interesantă, stabilim o întâlnire, fizic sau pe Zoom. Când mă văd cu persoana respectivă la o cafea, e important pentru mine să aflu dacă a pornit o afacere pentru a ieși de a acolo în profit sau au construit pentru că le place domeniul în care sunt. Însă acestea se pot schimba. La început și au am pornit Superbet pentru a-l vinde cu 20-30 de milioane de euro, dar după am înțeles ce fel de domeniu interesant este”, a mărturisit Dragic.

Întrebat despre impresia pe care și-a făcut-o despre domeniul antreprenoriatului din România, Dragic a spus că în ciuda lipsei de ambișie, există potențial.

„Sunt oameni extrem de talentați în România, însă cred că cea mai mare problemă este lipsa de ambiție. De obicei muți au ținte pre ușor de atins și ei cred că nu pot concura la nivel global. Ceea ce e greșit. Sunt foarte muți ingineri talentați. În loc să dezvolte un super produs, ajung să codeze ceva pentru o companie. Pare o irosire de talent”, crede Sacha Dragic.

Sfaturile lui Dragic pentru studenții care vor să pornească o afacere

Dragic a vorbit și despre opțiunile pe care le are un tânăr student care își dorește să înceapă o afacere după absolvire. 

„Eu am renunțat la facultate și mi-am fondat compania, dar diferă de la un individ la altul. Pentru mine a fost o cale fără întoarcere. M-am gândit la un moment dat că poate a fost o greșeală. Poate că dacă ar alege la început un job, ca să iși deprindă anumite abilități de muncă. Cu experiența dobândită de acolo poți evita multe greșeli în faza antreprenorială”, a mai spus Dragic.

Ce ar scrie Sacha Dragic pe un panou din Cluj-Napoca?

„Cum Zara a început să fie cel mai mare reatailer de haine din lume și a pornit din un oraș din nordul Spaniei, la fel am fost și eu cu Superbet, să fie cea mai mare agenție de pariuri din lume care să pornească din București, deci, mesajul meu pentru cei din Cluj este «De ce nu vă alăturați acestui trend»”?

 

Comenteaza