Afacere cu un teren contaminat din incinta fostelor Uzine Chimice Turda VIDEO

Afacere cu un teren contaminat din incinta fostelor Uzine Chimice Turda VIDEO
Afacere cu un teren contaminat din incinta fostelor Uzine Chimice Turda. Un investitor a cumpărat terenul la preţ de nimic de la un lichidator judiciar şi speră să poată construi pe el un parc logistic sau centru de birouri. Numai că până să-l poată folosi, investitorul trebuie să decontamineze terenul, aşa cum cer Primăria Turda şi Agenţia de Mediu Cluj. Decontaminarea ar costa în jur de 2 milioane de euro.

Terenurile pe care au functionat Uzinele Chimice Turda sunt văzute ca o opotunitate pentru unii investitori. Printre aceştia este şi Mihai Rotar, fost inginer chimist în vremurile bune ale Uzinelor Chimice Turda, care a cumpărat un teren de 6.000 de metri pătraţi chiar pe locul fabricii de insecticid DDT.

Cumpărătorul spune că zona nu este periculoasă şi că speră să poată construi în viitor pe terenurile luate la preţuri de chilipir, aşa cum chiar el recunoaşte.

"Preţul a fost de nimic pentru că lichidatorul nu putea să-l vândă. A costat sub 20.000 de euro, e o zonă destul de bună în Turda, e zona centrală şi va primi o altă destinaţie", spune cumpărătorul Mihai Rotar.

Rotar a cumpărat terenul de la lichidatorul firmei ce-l deţinea şi care a organizat licitaţia publică pentru adjudecarea lui. A existat o singură ofertă, după ce Garda de Mediu l-a obligat pe vanzator să menţioneze doritorilor că terenul este contaminat.

"Mi-au spus ca e contaminat", spune lichidatorul Silviu Nicorici. "S-au înţeles că firma e în insolvenţă şi  nu are bani pentru decontaminare. MI-au comunicat să înştiinţez persoana cui se va vinde de faptul că e contaminat, ceea ce am şi făcut".

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu spun că pe teren se poate construi doar după decontaminare.

"Autoritatea de mediu a identificat acest sit ca poluat istoric. Autoritatea publică, primaria, trebuia sa inregistreze in documentele cadastrale restrictionarea accesului pe terenul respectiv. orice utilizare se poate face numai dupa ecologizare", spune purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Mediu Cluj, Adina Maier.

Un alt teren de un hectar, unde inainte a fost secţia de electroliză, a făcut si el obiectul unor tranzacţii imobiliare.

De la privatizarea forstelor uzine chimice, aceste teren contaminat cu mercur a fost vandut de doua ori. acum apartine unei companii din cluj -napoca care intentioneaza sa construiasca un parc logistic. decontaminarea a fost evaluata la 3 milioane de euro. Reprezentanţii Primăriei Turda spun că nu vor emite autorizaţie de construcţie fără îndeplinirea unor condiţii.

 

Primăria Turda a obţinut recent fonduri pentru decontaminarea unui teren public de 10 hectare, pe care s-au depozitat deşeuri de la Uzinele Chimice. Operaţiunea costă 24 de milioane de euro.

Reporter: Alin Golban
Operator: Radu Morea

Comenteaza