Accident în lanţ pe cea mai nouă autostradă din România: zeci de maşini implicate

Accident în lanţ pe cea mai nouă autostradă din România: zeci de maşini implicate
Un număr de 31 de autovehicule au fost avariate în urma tamponărilor produse, duminică, în Alba, pe sectorul de autostradă inaugurat joi, iar administratorul drumului (CNADNR) a fost amendat întrucât a intervenit târziu pentru a împrăştia material antiderapant, în condiţiile în care era polei.

CNADNR anunţă că a început cercetări disciplinare şi l-a suspendat pe durata acestora pe şeful Centrului de Întreţinere şi Coordonare Pianu (Alba), în urma tamponărilor produse pe autostrada Sibiu-Orăştie, pe sensul Sebeş-Cunţa, şi în care au fost avariate 31 de autovehicule.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică, directorul CNADNR, Narcis Neaga, a dispus începerea cercetării disciplinare "a factorilor responsabili de producerea evenimentului, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare după finalizarea cercetării disciplinare", în urma tamponărilor care au avut loc în cursul dimineţii pe sectorul de autostradă Sebeş-Cunţa, pe raza administrativă a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişora, Secţia de Drumuri Naţionale Deva.

De asemenea, conducerea CNADNR precizează că şeful Centrului Centrului de Întreţinere şi Coordonare Pianu (judeţul Alba), Robert Mallasz, a fost suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor.
Conform sursei citate, "acţiunile de combatere a producerii poleiului" au început în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la ora 03.00.

"Acţiunea de combatere a producerii poleiului a început la ora 3.00 prin acţionarea cu trei utilaje care au răspândit o cantitate de 16 tone de material antiderapant. La ora 6.00, pe sectorul de autostradă Sebeş-Turda s-a efectuat o revizie pentru stabilirea măsurilor de acţionare. La ora 8.40 pe sectorul de autostradă cuprins între km 293 - km 316, s-a acţionat prin răspândirea a 32 tone de sare cu două autobasculante cu lamă si răspânditor pe sensul Pianu-Cunţa şi cu două Unimog-uri pe sensul Cunţa-Pianu", se mai menţionează în documentul citat.
Potrivit CNADNR, în urma tamponărilor circulaţia rutieră se desfăşoară normal pe sensul de mers Cunţa-Sebeş, fiind închisă pe sensul de mers Sebeş-Cunţa până la finalizarea cercetărilor Poliţiei.

CNADNR, amendată

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în judeţul Alba traficul rutier este în continuare întrerupt pe autostrada Sibiu-Orăştie, pe sensul Sebeş - Cunţa, din cauza tamponărilor produse în cursul dimineţii, în urma cărora au fost avariate, în total, 31 de autovehicule.

Conform sursei citate, cauzele accidentelor au fost neadaptarea vitezei în condiţii de carosabil alunecos şi nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare în mers, între autovehicule.

Imediat după producerea accidentului, toate echipajele de poliţie rutieră disponibile au fost redirecţionate pentru a devia circulaţia prin municipiul Sebeş (pe DN1 şi DN7 - pe vechea rută), pentru a face cercetări, măsurători şi pentru a întocmi documentaţia specifică.

După închiderea circulaţiei pe sensul de mers, autovehiculele care au încheiat coloana formată şi care nu au suferit avarii au fost însoţite de echipaje de poliţie spre Sebeş.

Reprezentanţii Infotrafic mai spun că administratorul drumului a fost sancţionat cu 100 de puncte-amendă (8000 de lei) pentru intervenţia tardivă cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant.

Oficiali din Poliţie precizează că amenda a fost aplicată Secţiei Drumuri Naţionale Deva a CNADNR, care administrează acea porţiune de autostradă, arată realitatea.net

"Pentru că o mare parte dintre autoturismele implicate în eveniment erau înmatriculate în străinătate, o altă cauză a tamponărilor ar putea fi oboseala la volan. În aceste zile mulţi români stabiliţi în străinătate vin în ţară pentru a petrece sărbătorile de iarnă şi este de aşteptat ca traficul rutier să se intensifice în special pe drumurile dinspre Nădlac şi Borş. Conducătorii auto care circulă pe distanţe lungi obişnuiesc să se odihnească pe parcursul călătoriei în parcări amenajate, însă în sezonul rece acest lucru este dificil, de aceea majoritatea încearcă să parcurgă distanţe cât mai mari într-un timp cât mai scurt", mai precizează Infotrafic.

Tamponările în care au fost implicate 31 de autovehicule au avut loc duminică dimineaţă, în jurul orei 8.30, pe sensul Sebeş - Cunţa al autostrăzii Sibiu-Orăştie, pe un tronson inaugurat joi.

În urma accidentului au fost rănite patru persoane. Una dintre victime - o femeie - a fost rănită grav, pentru scoaterea acesteia din maşină intervenind echipaje de descarcerare. Femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean din Alba Iulia, iar ceilalţi trei răniţi, care au suferit fracturi, au fost duşi la spitalul din Sebeş.

Comenteaza